Carrefour отива на съд заради франчайзинговите си практики

Carrefour отива на съд заради франчайзинговите си практики Снимка: Euronews

Синдикати обнитяняват френската мултинационална компания за търговия на дребно, че със своите франчайз магазини е нарушила правата на служителите си

Carrefour има повече от 12 000 магазина по целия свят, само 5 000 от които са във Франция, припомня Euronews. От 2018 г. около 300 магазина работят като франчайзингови и тенденцията изглежда ще се увеличава. Според няколко френски синдиката, масовото прибягване до франчайзинга е лишило персонала от постигнати вече трудови преимущества.

Въпреки че все още работят под шапката на Carrefour, служителите на франчайзинговите магазини вече не се ползват със защитата на голямата мултинационална компания и нейните силни синдикати. Освен загубата на трудови предимства, прехвърлянето на персонала във франчайзингови магазини е довело до намаляване на годишните доходи на служителите с над € 2 000. 

Според синдикатите, франчайз системата на Carrefour не е стъпка за развитието на компанията, а начин за заобикаляне на правилата за престртруктуриране. Практически това означава, че заедно с франчайза, компанията е прехвърлила на получателите редица рискове.

Синдикатите негодуват и срещу разпределението на печалбите на Carrefour, след като миналата година акционерите на компанията осребриха дивиденти в размер на € 481 милиона.

Според Carrefour обаче, именно франчайзингът е дала възможност на много от супермаркетите на веригата да избегнат фалит. От 2017 г. компанията се опитва да намали разходите си, основно чрез повече франчайзии съкращаването на 23 000 служители от.2018 г. насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: