Студени досиета: кой е Джак Изкормвача?

Студени досиета: кой е Джак Изкормвача? Снимка: hardiegrant.com

След 135 години разследвания, догадки и предположения, сензационно разкритие може да посочи самоличността му, пишат британските медии

Пред The Telegraph Сара Бакс Хортън, доброволец в Лондонската градска полиция казва: „Използвайки отличителни физически характеристики, смятам, че мога да идентифицирам Джак Изкормвача“. Заключенията ѝ са резултат от проучване на стари медицински досиета, разкрили убедителни съвпадения с описанията на свидетелите, видели жертвите с мъж, малко преди да бъдат намушкани до смърт през 1888 г. в Лондонския Ийст Енд.

Според свидетелските описания, той е около 30-годишен, с вдървена лява ръка, ходи със свити колене и се клатушка, но е „висок, едър и забележимо широкоплещест”. Медицинските досиета, проучени от Сара Хортън, разкриват същите характеристики за Хиам Хиамс – 35-годишен през 1888 г., производител на пури (т.е., сръчен с ножа), живял в района на убийствата, епилептик и алкохолик, чест пациент на психиатрични заведения. След злополука коленете му остават  свити и не може да сгъва лявата си ръка. Често наранявал жена си, съмнявайки се, че му изневерява, докато в крайна сметка е арестуван, защото нападнал нея и майка си „със сатър”.  

Около Уайтчапъл, в района, където Хиамс е живял, през 1888 г., са убити най-малко шест проститутки или бедни жени, открити с прерязани гърла и жестоки прорезни рани. Полицията е безпомощна и сякаш подигравайки се на усилията им, някой изпраща на разследващите анонимни бележки, подписвайки се „Джак Изкормвача” – така мрачната история придобива името си.

Медицинските данни за Хаямс от различни лазарети и приюти за душевно болни, разкриват, че тежките кризи в състоянието му съвпадат с периода на убийствата - август - ноември 1888, когато изведнъж спират. Точно тогава Хиамс първо е арестуван като „скитащ лунатик”, а след това е затворен в лудницата Colney Hatch, северен Лондон, където остава до смъртта си през 1913 г. 

Полицейското разследване за мистериозния убиец оставя списък с около 100 заподозрени, включително художникът Уолтър Сикерт, който рисува ужасяващи картини на убити проститутки. Хаямс също е в списъка, но бил отхвърлен заради оскъдни данни. Досиетата на пациентите в Colney Hatch Asylum, включително неговото, също са били недостъпни за обществеността до 2015 г., в интерес на поверителността на роднините им. 

Andrew Lownie Literary Agency :: Book :: One-Armed Jack: Uncovering the  Real Jack the Ripper
Сара Бакс Хортън, снимка - nybreaking.com

Проучването на Сара Бакс Хортън само по себе си е увлекателна история. Тя е завършила английски и съвременни езици в Оксфорд и се е пенсиониранала като държавна служителка. Работи като доброволец в лондонската градска полиция почти две десетилетия. Изучавайки историята на семейството си, през 2017 г. открива, че пра-пра-дядо ѝ е бил полицейски сержант, командирован от 1888 г. до 1896 г. в участъка, разследвал Джак Изкормвача. Този факт и съмненията, че убиецът е страдал от душевно разстройство, насочват г-жа Хортън към медицинските архиви.

През следващия месец на пазара ще излезе книгата ѝ, наречена „Едноръкият Джак – разкриването на истинския Джак Изкормвача”, която е посветила на своя предшественик и колегите му от полицията. Специалисти наричат труда ѝ „задълбочено изследване” по един „студен случай”, който след повече от век все още привлича интереса на криминалисти и литератори.  От 1927 до 2012 г. историята на убиеца от Викториански Лондон е сюжет на 15 игрални филма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: