Германия търси работници по целия свят

Германия търси работници по целия свят

В допълнение към квалифицираната работна ръка в областта на грижите, и други работници, необходими на германския пазар на труда, трябва да пристигнат от Бразилия, Мексико, Индонезия и много други страни

Както съобщава  ARD, германското правителство също така води дискусии за привличане на работна ръка с Колумбия, Тунис, Мароко, Египет, Индия, Филипините и Виетнам (Ал Джазира)
 

В търсенето на работна ръка Германия възнамерява да се фокусира върху страни извън Европа, като Бразилия, Мексико и Индонезия, каза министърът на труда Хубертус Хайл.

„Заедно с представители на икономиката работим по стратегия в страни, където на пазара на труда има много повече млади и добре квалифицирани работници, отколкото местните пазари на труда могат да поемат“, каза министър Хайл (Социалдемократическа партия на Германия, SPD) в интервю за всекидневника Neue Osnabruecker Zeitung.

Хайл каза, че ще се обърне внимание на това вътрешният пазар на труда да не бъде лишен от необходимите специалисти. Той каза, че това е печеливша ситуация.

„Ние печелим, но и страните на произход. Ще инвестираме в професионалното обучение на младите хора на място, а хората, които ще дойдат в Германия, ще се възползват от добре платена работа, която им дава възможност да финансират семействата си у дома“, каза Хайл.

Споразумения с редица държави

Хейл трябва да пътува до Бразилия с министъра на външните работи Аналена Бербок през юни, за да обсъдят възможността за привличане на повече медицински сестри, които са силно необходими на германския пазар на труда.

Подобни споразумения трябва да бъдат сключени с Мексико и Индонезия, а Хайл вече посети Гана през февруари със същата цел.

 

Както беше обявено от Института за германска икономика (IW), в края на 2022 г. в агенциите по заетостта в Германия бяха докладвани над 630 000 работни места, които не могат да бъдат заети поради липса на определена работна сила.

Въведете по-добри условия на труд

Само 33 адекватно квалифицирани работници са налични за 100 отворени работни места в сектора на чуждестранните грижи.

Президентът на Фондацията за защита на пациентите Ойген Бриш същевременно разкритикува масовия внос на медицински сестри и посочи, че потенциалът за по-лесно запълване на отворени позиции в сектора на грижите съществува дори сега в Германия, но условията на труд трябва да бъдат подобрени, за да да се използва този потенциал и работните места станаха по-привлекателни.

„Няколкостотин медицински сестри от Бразилия няма да решат тези проблеми. Необходимо е да се подобрят условията в този сектор”, каза Бриш. Той предупреди, че много бивши болногледачи са се преквалифицирали за по-малко стресиращи и по-добре платени професии.

Изчислено е, че частният сектор на чуждестранните грижи вече би се сринал без многото работници от Източна Европа, които работят в домакинствата. Средната годишна брутна заплата в сектора на грижите е почти 40 000 евро.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: