Според Европейската комисия има рискове от закриване на предприятия в ЕС

Според Европейската комисия има рискове от закриване на предприятия в ЕС Снимка: РИА Новости

Урсула фон дер Лайен: Европейската комисия вижда рискове от закриване на предприятия в ЕС поради нарастващите цени на енергията

Европейската комисия вижда рискове  от закриване на предприятия в Европейския съюз поради нарастващите цени на енергията, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пленарната сесия на Европейския парламент.

Цените на газа са циклични и се определят от световния пазар. Една от причините за настоящия скок е възстановяването на световната икономика. Цената на "синьото гориво" обаче се покачва, както и цената на електроенергията в Европейския съюз, каза шефът на ЕК.

„Виждаме, че скокът на цените затруднява много семейства да свързваат двата края, а също така виждаме и компании, изложени на риск от закриване“, каза тя.

Европейският съюз е твърде зависим от вноса на газ и е важно да се разшири броят на неговите доставчици, каза ръководителят на ЕК.

Според ЕК Европейският съюз е изправен пред силно покачване на цените на „синьото гориво“, което стимулира покачването на цената на електроенергията и това оказва натиск върху икономиката на Съюза.

Газпром изпълнява дългосрочни договори с нас, но не отговаря на по-голямото търсене, както през предходните години. Европа вече е твърде зависима от газа и тя е твърде зависима от вноса си."- каза фон дер Лайен. Според нея едно от решенията на настоящия проблем е "диверсификация на доставчиците на газ ".

Въпреки това е важно да се ускори преходът към по -чиста енергийна система, но е необходимо да се запази газта като „гориво за прехода“, добави фон дер Лайен.

Криза с микрочиповете: И Škoda спира производството на автомобили

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: