Бившият изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон съди компанията за 1 милиард долара

Бившият изпълнителен директор на Nissan Карлос Гон съди компанията за 1 милиард долара Снимка: https://pixabay.com/

Бившият ръководител на Nissan Motor Co. Карлос Гон е завел дело срещу японския автомобилен производител за повече от 1 милиард долара, съобщи Bloomberg във вторник

В делото, заведено в ливанския касационен съд, се казва, че уволнението на Гон от Нисан и последвалият арест са причинили "дълбоки щети" на финансите и репутацията му.

Сериозните обвинения, отправени срещу мен, ще останат в съзнанието на хората с години“, каза Гон в съдебния иск. Той отбеляза, че "ще страда от обвиненията до края на живота си, тъй като те ще имат трайни последици, въпреки че се основават само на подозрения".

Преди повече от две десетилетия Гон спаси от колапс Nissan, който имаше сериозни проблеми, преди да получи инжекции от френското Renault. Гон беше един от архитектите на алианса Renault-Nissan и в крайна сметка ръководи двете компании и целия алианс.

Един от най-известните топ мениджъри на световната автомобилна индустрия беше задържан в Токио през ноември 2018 г. по обвинения в укриване на доходи и прекара почти четири месеца в затвора. Nissan взе решение да уволни Гон като председател на борда на директорите три дни след ареста му, а през януари 2019 г. той трябваше да подаде оставка като председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на Renault.

През март 2019 г. Гон беше освободен срещу гаранция от 8,9 милиона долара, а през декември избяга от Япония за Ливан в сложна операция. Гон отлетя от Япония до Истанбул с частен самолет, носейки го на борда в аудио калъф. В Истанбул мениджърът е прехвърлен на друг самолет, който го отвежда в Ливан.

Гон отрича обвиненията срещу себе си и твърди, че е бил жертва на заговор сред топ мениджърите на Nissan, които са искали да блокират сливането на компанията с Renault.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: