"Роскосмос" ще започне да търгува със сателитни снимки на Земята

"Роскосмос" ще започне да търгува със сателитни снимки на Земята Снимка: NASA

Специален закон ще предостави на "Роскосмос " статута на единстен в РФ доставчик на данни за Земята и свързаните с тях продукти. По този начин корпорацията планира да внесе до 89 млрд. рубли в бюджета.

Руската държавна корпорация "Роскосмос" ще започне да продава снимки на Земята от своите сателити, съобщава изданието "Ведомости".

Правителствената комисия по законодателната дейност на Русия одобри промени в законопроект, който дава право на държавната корпорация "Роскосмос" да продава данни за Земята, получени от Космоса, включително и на държавни органи.

Този закон ще предостави на "Роскосмос" статут на единствен доставчик на данни за Земята и свързаните с тях продукти. Внесени са изменения в законите за държавната корпорация "Роскосмос", както и в Закона за обществените поръчки. 

Сега закупуването на данни от дистанционното сондиране на Земята (ДСЗ) е възможно само от "Роскосмос". Дистанционно сондиране на Земята представлява наблюдение на повърхността на Земята с наземни, авиационни и космически средства, оборудвани с различни видове снимачна апаратура.

"Роскосмос" ще бъде задължен да предоставя данни от ДСЗ на федералните и регионалните власти без провеждане на конкурси. Обаче орбиталната групировка на търговските оператори, като" Ситроникс","НПК БАРЛ" и "Газпром космически системи ще трябва да покрие останалите 33% от нуждите на потребителите.

Тези изменения ще позволят на "Роскосмос" да продава данни от ДСЗ и ще увеличат ролята му в тази сфера, както и ще намалят бюджетните разходи за закупуване на такива данни през следващите години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: