Сараево е с най-замърсен въздух сред градовете в света

Сараево е с най-замърсен въздух сред градовете в света Снимка: n1info.ba

От декември над столицата на Босна и Херцеговина периодично се спуска токсична мъгла

Качеството на въздуха е толкова лошо, че хората често носят маски, посочва Euronews. Потвърждавайки опасенията им, вчера швейцарската мониторингова агенция IQAir определи индекса на качеството на въздуха (AQI) в балканския град на 301, т.е., „много нездравословен”. С този показател Сараево изпревари дори индийския град Колката, посочва IQAir, която събира данните си от правителствени източници и мониторингови агенции за качеството на въздуха.

Проблемът в Босна и Херцеговина не е нов. През 2020 г. СЗО заяви, че страната е една от най-замърсените в Европа, с качество на въздуха сред най-лошите в света. Оттогава ситуацията се влоши още, затвърждавайки тенденцията от последното десетилетие за повишаване на замърсяването и вредните емисии с 3% годишно. Причините са старите превозни средства, масовата употреба на въглища за отопление, както и градоустройството, решено с много високи сгради, които блокират въздушния поток.

Местните власти наскоро признаха замърсяването на въздуха за остър проблем и започнаха да предприемат стъпки за разрешаването му, включително чрез постепенно подобряване на обществения транспорт и увеличаване на броя на енергийноефективните сгради.

Сараево е един от стоте града, които ЕС насърчава да се включат в постигането на нулеви парникови емисии до края на това десетилетие. С цел да подпомогне процеса, в момента Брюксел разработва планове за действие и инвестиции, във всички сектори, включително енергетиката и транспорта, като привлече и частния сектор, гражданите и научните организации.

Високите нива на замърсяване на въздуха тормозят и други градове в Босна заради зависимостта на страната от въглища и дърва за отопление и производство на електроенергия от въглищни електроцентрали.

Според Световната банка, всяка година около 3 300 души в Босна умират преждевременно заради замърсения въздух, което формира 9% от общата годишна смъртност в страната. Около 16% от този тежък здравословен проблем поемат Сараево и северозападния град Баня Лука.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: