Български фирми могат да кандидатстват за €1,2 млрд. от Европейския Фонд за отбрана

Български фирми могат да кандидатстват за €1,2 млрд. от Европейския Фонд за отбрана Снимка: Министерство на икономиката

Поканите за набиране на проектни предложения за тази година ще бъдат отворени за кандидатстване на 15 юни 2023 г. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 22 ноември 2023 г.

През тази година български предприятия могат да кандидатстват за 1,2 млрд. евро от Европейския фонд за отбрана (ЕФО).. Това стана ясно по време на информационно събитие, посветено на Фонда, което беше открито от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов. 

От тези средства 72 млн. евро са предназначени за проекти на малки и средни предприятия, а други 41 млн. евро ще финансират разработки за „революционни технологии“.

За период от четири години български фирми, в консорциуми с чужди партньори, са спечелили 11 проекта за продукти и технологии в сферата на отбраната на стойност близо 130 млн. лева“, посочи министър Никола Стоянов. Той допълни, че по брой организации, които получават финансиране от Фонда, страната ни се нарежда на 14 място от общо 26 държави. 

По време на събитието беше обсъден и Актът за укрепване на производството на боеприпаси (ASAP), който се очаква да бъде приет през лятото на тази година и да действа до средата на 2025 г. Програмата е с бюджет от 500 млн. евро и ще предлага безвъзмездна финансова помощ за европейски компании. „Този инструмент е сериозна възможност да бъдат разработени нови мощности в сектора, както и да бъдат увеличени или преструктурирани съществуващи производствени линии“, обясни Никола Стоянов.

Европейският фонд за отбрана е с бюджет от почти 8 млрд. евро за периода 2021-2027 г., от които 2,7 млрд. евро са предназначени за научни изследвания и 5,3 млрд. евро за разработване на продукти и технологии в областта на отбраната. Само за 2023 г. неговият бюджет е 1,2 млрд. евро. Поканите за набиране на проектни предложения за тази година ще бъдат отворени за кандидатстване на 15 юни 2023 г. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 22 ноември 2023 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: