Сензори за сърдечен ритъм на количките за пазаруване могат да спасят живот

Сензори за сърдечен ритъм на количките за пазаруване могат да спасят живот Снимка: goodnewsnetwork.org

Научен екип от университета в Ливърпул е експериментирал два месеца, откривайки 39 рискови случая с предсърдно мъждене

Заболяването е лечимо, но много често остава неоткрито - както при откритите в проучването пациенти, а носи риск от инсулт. Предимството в случая е, че устройствата за електрогардиограми (ЕКГ), монтирани на дръжките на количките в супермаркетите, проверяват статуса на купувачите неусетно и без вълнението, типично за посещения при лекар.

Друго преимущество според учените е, че по този начин могат да се извършат масови прегледи на населението, без хората да се отклоняват от ежедневните им дейности. Според изчисленията на здравните структури, около 1.5 милиона души в Обединеното кралство имат предсърдно мъждене, което допринася за всеки пети инсулт, но според British Heart Foundation засегнати са поне още 270 000 души.

Има други устройства, които също отчитат тревожния неравномерен сърдечен ритъм, но носенето им отново изисква информирано отношение от потребителите, както и лична отговорност към здравето им – фактори, които в забързаното ежедневие мнозина пренебрегват. 

Според учените от Ливърпул, близо две трети от купувачите в супермаркетите са приели с удоволствие да се възползват от специалните колички, докато една трета са отказали под претекст, че бързат

„Това показва, че концепцията е приемлива за повечето хора и си струва да бъде тествана в по-голямо проучване“, казва ръководителят на експеримента проф. Йън Джоунс. Според него една проверка за предсърдно мъждене при ежедневното пазаруване може да предотврати доста животозастрашаващи инсулти. 

Идеите на научния екип отиват и по-далеч: „гореща линия” за бърза връзка на супермакетите със здравни заведения, които след диагностиката с количка да осигурят незабавен достъп до здравен специалист – за назначаване на втори потвърждаващ тест или лекарства, при необходимост. Проучването е представено на конференцията ACNAP 2023 на Европейското дружество по кардиология (ESC), състояла се на 23 и 24 юни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: