Пощенски гълъб предаде 3 терабайта данни по-бързо от Интернет


Да, такъв сценарий съществува

Авторът на YouTube канал Джеф Гирлинг решава да тества необичайна хипотеза. Той прикрепва три флаш устройства SanDisk Extreme PRO с капацитет по 1 ТБ към пощенски гълъб и изпрати птицата в канадски център за обработка на данни, съобщава порталът habr.com.

Резултатите от експеримента са поразителни: гълъбът успява да предаде 3 ТБ данни на разстояние до 800 км по-бързо, отколкото това би било възможно с гигабитна оптична мрежа.

Гирлинг посочва, че много доставчици на интернет услуги рекламират връзките си като гигабитни, обещавайки скорости за предаване на данни до 125 МБ/сек. На практика обаче той забелязва, че реалната скорост рядко надвишава 75 МБ/сек.

В същото време на гълъба му отнема само минута, за да измине 1,6 км, и още известно време, за копиране на данните от флаш устройствата.

Този експеримент припомня ситуацията от 2009 г., когато южноафриканска компания използва гълъб за предаване на данни чрез 4ГБ устройство за съхранение на данни. Тогава гълъбът успешно предаде информацията на разстояние 96,5 км за 1 час и 8 минути, докато за същото време Интернет доставчикът Telecom успя да прехвърли само 4% от данните.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: