Работници на Tesla в Шанхай протестират в социалните медии

Работници на Tesla в Шанхай протестират в социалните медии Снимка: cnbc.com

Обезпокоени, че бонусите им ще бъдат намалени, работниците търсят контакт с Илон Мъск дори чрез Twitter, чиято платформа в Китай е блокирана

„Моля, обърнете внимание, бонусите на работниците на първа линия във фабриката на Tesla в Шанхай се намаляват произволно“, се казва в един туит. Други публикации са адресирани към акаунтите на Tesla, както и към майката на Мъск, която е много популярна в Китай и току що завърши двуседмичен тур в страната, за да рекламира книга с мемоарите си. 

Двама работници казаха пред Reuters, че през уикенда ръководителите им са ги информирали за намаляването на бонусите за тримесечието, заради „инцидент с безопасността“ през февруари, при който един работник загина. Според  повечето публикации, наказанието е несправедливо. Разследване на местното правителство заключи, че причина за злополуката е „пропуск в управлението на безопасността”, за която е отговорен починалият работник.

Ситуацията е рядък изблик на недоволство в завода на Tesla в Шанхай, чиито работници често са хвалени за всеотдайността им. Публикациите започнаха да се появяват във форуми като Baidu Tieba в края на миналата седмица. В постовете се посочва и размерът на конкретната „глоба” върху бонусите за тримесечието - около 2000 юана. 

Основните заплати в завода на Tesla в Шанхай, в който работят 20 000 души, започват от около 5 340 юана ($ 777), като се изплащат и допълнителни годишни и тримесечни бонуси за извънреден труд, По този начин работниците печелят около 110 000 - 120 000 юана годишно.

В сряда Tesla трябва да отчете резултатите си за първото тримесечие. Основен фокус за инвеститорите ще бъде неколкократното намаление на цените на електрическите превозни средства в последните месеци. Gigafactory Shanghai, която произвежда половината автомобили на Tesla, намали производството през декември и удължи ваканционния период, преди да обяви намаления на цените между 6% и почти 14% в Китай, а в последствие и в световен мащаб, за да стимулира търсенето.

По-рано този месец Tesla обяви, че ще открие извън Шанхай фабрика за системи за съхранение на енергия, които се свързват към мрежата, осигурявайки търсенето на енергия през пиковите часове, припомня Reuters. Новият завод Megapacks ще произвежда 10 000 единици годишно, в допълнение към продукцията на калифорнийския Megapacks, който е затрупан с поръчки до началото на 2025 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: