20% повече жени за по-високи позиции при гъвкави условия на труд

20% повече жени за по-високи позиции при гъвкави условия на труд Снимка: Unsplash.com

Това показва изследване на швейцарската застрахователна компания Zurich Insurance, проведено преди началото на пандемията.

Гъвкавото работно време и по-адаптивните условия за труд може би са ключът в борбата за полово равноправие в бизнеса.

Zurich Insurance (ZI) решава да предостави възможност за почасова работа, споделени задължения или гъвкаво работно време за всичките си вакантни позиции като част от съвместно изследване с британската социална огранизация Behavioural Insignts Team. 

В резултат на това забелязва, че кандидатурите на жени за ръководни позиции са се увеличили с 20%. Като пряк резултат от това броят на наетите жени на лидерски позиции в компанията е нараснал с една трета.

Изследването е било проведено малко преди наложените карантинни мерки в много европейски страни поради eпидемията от коронавирус. Наблюдаваните в момента промени при условията на труд и възможността за по-голяма свобода в разпределянето на времето и работата ще допринесат за една по-справедлива спрямо жените бизнес среда, прогнозират от Bloomberg.

През последните години се наблюдава ръст на участието на жени в бизнеса. Статистиката показва обаче, че жените все още са в позицията на поемащи основните домашни и родителски задължения. Това се приема за основна причина да има по-малко жени на мениджърски позиции и като цяло средностатистически мъжете да печелят повече.  

Инициативата на Zurich Insurance обаче не е била от полза само за жените. Работните кандидатури на мъже също са нараснали осезаемо. Това показва необходимостта от промяна в условията на труд за всички в посока по-голяма свобода и креативност при формиране на работното време и разпределяне на задачите, обобщават от ZI.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: