Стартъп с онлайн мониторинг на обществените поръчки в ЕС - вече и в България

Стартъп с онлайн мониторинг на обществените поръчки в ЕС - вече и в България Снимка: Pixabay

България и Испания са двете нови държави, които ще се възползват от обединената база данни за обществени поръчки в ЕС.

България и Испания вече са добавени към шестте държави, в които се проследяват всички обявени обществени поръчки чрез иновативната онлайн платформа „Информатор на обществени поръчки" (ИОП). Тя предлага възможност за намиране и проследяване на обявени обществени поръчки. 

„Целта на ИОП e да създаде прототип на висококачествена автоматизирана услуга за мониторинг на обявите за поръчки, която ефективно да обработва обявленията от различни държави от почти цяла Европа, като по този начин да предложи на своите клиенти трансгранична услуга", заяви Ката Надаши, мениджър на ИОП.  

„В рамките на нашето специално решение разработихме единна, независима и автоматизирана услуга за мониторинг на поръчките,  която сега стартира в България и Испания, в допълнение към шестте други страни, където вече оперираме."

„Взаимното свързване на повече бази данни за обществени поръчки от няколко европейски страни - подчертава Надаши - гарантира по-голяма прозрачност на търговете. По този начин малките и средните предприятия (МСП) могат да реагират по-бързо на възможностите, които пазарът предлага." 

Използващите системата не само са едни от първите, които разбират за предстоящите поръчки, но имат и актуална информация за бизнес възможностите, промените и резултатите от тях в една интегрирана база данни. Чрез събираните данни може да се проследи целият процес на възлагане. Наличието на актуална информация за търговете и резултатите от тях дава възможност на предприятията да се запознават с проекти и поръчки в тяхната сфера на дейност, което разкрива нови бизнес възможности.

Потребителите могат да филтрират информацията не само по CPV кодове и ключови думи, но също така по географски критерии, както и да ползват предварително създадени бизнес профили за търсене. Има възможност да се наблюдават обществените поръчки по браншове, като например строителство, а архивът позволява да се разглеждат минали обяви за обществени поръчки.

Ефективността на услугата  може да бъде тествана в рамките на безплатен 14-дневен пробен период.

Услугата на „Информатор на обществени поръчки“  стартира в началото на 2020 г.

„Информатор на обществени поръчки" е унгарска компания, чиято услуга позволява да се проследи процесът на обществените поръчки - от публикуването на предварителното известие или покана за търг до приключване на договора. Информацията се предоставя с ежедневни електронни бюлетини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: