До българските компании вече са достигнали над 700 млн. лв. от МИ

До българските компании вече са достигнали над 700 млн. лв. от МИ Снимка: mi.government.bg

Договорени са още 300 млн. лв. по процедурите в подкрепа на предприятията

По антикризисните мерки, изпълнявани само от Министерството на икономиката (МИ) над 700 млн. лв., част от антикризисния пакет, вече са достигнали до българските предприятия и физически лица. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов на онлайн дискусия, организирана от Обединени Бизнес Клубове, на тема: “Финанси и пазари за МСП по време на и след кризата Covid-19”. 

Министър Борисов коментира, че политиката на правителството по време на кризата  е насочена към въздействие върху всички фактори на икономическия растеж - потребление, държавни разходи, инвестиции и мерки за насърчаване на износа. "Страната ни има едни от най-либералните мерки спрямо бизнеса, от днес вече и заведенията работят. Неслучайно България вече е член на валутно-курсовия механизъм ERM II и на банковия съюз", каза още той.

Борисов посочи, че по процедурите за микро и малки предприятия са изплатени над 190 млн. лева към близо 24 хил. предприятия от транспортния сектор и МСП от туристическия сектор. Над 52 млн. лв. са достигнали до затворения бизнес по съвместната процедура с НАП, по която изплащането на оборотен капитал ще продължи и през този месец, наред с други средства от бюджета на МИ, свързани с Националния иновационен фонд, ИКТ ваучери и Закона за насърчаване на инвестициите. 

„Само по мерките, изпълнявани чрез ББР, над 340 млн. лв. са гарантираните вече кредити по двете гаранционни програми на банката за физически лица и фирми“, допълни Борисов. Той изтъкна, че се подготвя удължаване на програмата за физическите лица, като ще бъдат  отпуснати още 100 млн. лв. за безлихвени кредити за служители в неплатен отпуск или такива, които са изгубили работата си заради пандемията, като по този начин ще се отговори на нуждата от увеличаване на средствата по програмата, предвид продължаващото активно търсене на безлихвени заеми пред търговските банки-партньори.

По думите му, договорени са още 300 млн. лв. по процедурите в подкрепа на средни предприятия и за подобряване на производствения капацитет в МСП, по които вече тече сключване на административните договори и след отчитане се преминава към плащане на целия размер на одобрената безвъзмездна финансова помощ по проектите. 

"По процедурата за средни предприятия сме осигурили увеличаване на бюджета, за да бъде възможно финансирането на всички 1 703 броя одобрени проектни предложения, включително 418 бр. резервни кандидати от резервните списъци за над 233 млн.лв.", каза Борисов. Министърът на икономиката подчерта, че продължава и приема на проектни предложения по процедура за оборотен капитал в подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. по ОПИК, с бюджет над 78 млн. лв.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: