Шест страни сформираха Средиземноморска газова организация

Шест страни сформираха Средиземноморска газова организация Снимка: Bloomberg

Турция не се включи в регионалната организация.

Гърция, Италия, Египет, Израел, Кипър и Йордания ще сформират постоянна организация за насърчаване на сътрудничеството по отношение на природния газ в Източното Средиземноморие, съобщава Bloomberg. 


Органът ще бъде със седалище в Кайро и ще се фокусира върху „укрепване на регионалното сътрудничество“, се казва в изявление.

Министрите на енергетиката от групата подписаха харта за създаване на Източносредиземноморска газова организация, съобщи във вторник Министерството на петрола и минералните ресурси на Египет.

Турция, която породи напрежение, търсейки гориво в оспорвани води, все още не е включена, предава Bloomberg. 

Други страни от Източното Средиземноморие също могат да се присъединят, се казва в изявлението, без да се посочват подробности. Представители на Министерството на енергетиката на САЩ и Европейския съюз подписаха споразумението като наблюдатели.

„Днес е исторически момент“, каза петролният министър на Египет Тарек ел Мола. „След като организацията започне да работи, скоро ще има важни проекти, които добавят стойност към всички наши страни“, добави той.  

Членовете на Източносредиземноморската газова организация се срещнаха няколко пъти миналата година в Кайро, където се договориха да работят заедно за експлоатация на залежите от газ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: