Китай ще търси петрол и природен газ на 11 километра под земята

Китай ще търси петрол и природен газ на 11 километра под земята Снимка: masm.mw

Новият кладенец трябва да достигне до континентални слоеве от периода Креда, на възраст между 66 и 145 милиона години

Ако проектът се осъществи, това ще бъде най-дълбокият кладенец в страната и един от най-дълбоките в света – отдавнашна мечта на Си Дзинпин. Според държавната информационна агенция Синхуа, работата е започнала през юни миналата година в Такламакан, втората по големина дюнна пустиня в света, разположена в Синдзян, Уйгурския автономен регион, в северозападната част на страната. 

Очаква се кладенецът да бъде завършен в края на тази година или в началото на 2025 г., отбелязва BBC „Пробиването му има две цели: научни изследвания и намиране на газ и нефт“, казват от Китайската национална петролна корпорация (CNPC), най-голямата нефтена и газова компания в страната и една от най-големите в света.

Проектът започна две години след като Си Дзинпин призова китайската научна общност да напредне в изследването на дълбините на земната кора. 

Според отговорни китайски служители, проектът ще укрепи технологичните възможности на PetroChina в осъществяването на дълбоки изкопи и производство на нови машини. Същевременно, от CNPC посочват, че в процеса на работа ще се тества новаторски експлоатационни решения в проучването и добива на газ и петрол в свръхдълбоки кладенци.

Макар че ще надмине по дълбочина китайския национален рекорд на петролния кладенец Тарим, също в пустинята Такламакан, който е дълбок 9 000 м, новият сондаж няма да постави световен рекорд по дълбочина. Засега първи е дълбоководният кладенец в близост до остров Сахалин, който достигна до 12 345 м през 2011 г.  Петролният гигант ExxonNeftegas осъществи сондажа през 2011 г. за 60 дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: