И музикалната индустрия попадна под прицела на еколозите

И музикалната индустрия попадна под прицела на еколозите Снимка: pexels.com

Учени от университета в Манчестер излязоха с редица препоръки към музикалната индустрия, за да намали вредните емисии от концертната дейност.

Данните, предизвикали подобни инициативи, са извлечени от турне на групата Massive Attack. Анализирайки всички аспекти на концертния им тур от 2019 г., учените са създали „Пътна карта” за нов модел организация на концертите.

Препоръките за „супер нисковъглеродни практики“ засягат начина, по който музикантите, промоутърите, мениджърите и агентите трябва да работят, за да се включат в борбата с глобалното затопляне, вместо както досега – да допринасят за него. Ето някои от препоръките:

  • Първо и основно – за да декарбонизирате наистина музиката на живо, започнете още от замисъла на турнето;
  • Планирайте маршрутите за турнета така, че транспортът да бъде сведен до минимум, обърнете внимание и на малките населени места по пътя си;
  • Използвайте електрически превозни средства и влакове, разделете се със самолетите, особено с частните (директен удар срещу големите звезди);
  • Генерирайте възобновяема енергия на мястото на концерта, напр. чрез слънчеви панели, търсете и други местни опции;
  • Осигурете места за паркиране и съхранение на велосипеди около залите и концертите на открито;
  • Избирайте за концертите си зали, които са въвели енергоспестяваща техника;
  • Включете в цената на билета за концерт безплатно пътуване с градския транспорт. Предложете на феновете си бонус, ако са използвали този начин на придвижвне.
  • Използвайте невероятната си платформа, за да говорите за устойчиви практики и не забравяйте, че личният пример е най-добрата агитация.

 

Може ли да се осъществи всичко това? От Massive Attack казват, че някои музиканти вече предприемат стъпки в тази посока – напр. наемат озвучителни и осветителни системи на място, вместо да носят своите, за да намалят транспортното натоварване на турнетата си.

"На фестивали, използваме едно и също оборудване, което си стои на сцената, а само групите се сменят. Наистина, звучи налудничаво цяла нощ по магистралите да пътуват групи, пренасяйки едно и също оборудване, с едни и същи големи камиони. Това е излишно”, смята фронтменът на групата и дава сполучлив пример – турнетата да се разработват съобразно разписанията на влаковете, така, както се прави за футболните мачове.

Музикалната индустрия разглежда препоръките и вече има гласове, че това, което изглежда лесно, на практика не е и определено ще зависи от финансовото участие на всички свързани индустрии, вкл. и държавата. Новите начини на работа и предлаганите нови технологии изискват ресурс, който не всички в индустрията са готови да инвестират, а дългосрочните планове за икономии от енергийни разходи реално са твърде далечна перспектива.

"Трябва да пристъпим към нисковъглеродни дейности във всичко, включително и в музиката”, казват учените. 

"Започна се от производството на звуконосители, сега концертната дейност е на прицел", мърморят продуцентите.

„Всичко това ще се отрази ли върху цените на билетите?”, питат феновете. 

По този въпрос засега няма научни изследвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: