Нидерландия официално спира сондажите в гигантското газово находище в Гронинген

Нидерландия официално спира сондажите в гигантското газово находище в Гронинген Снимка: dutchnews.nl

Вчера символична церемония отбеляза края на проучванията, за които се смята, че от 60-те години на миналия век са увеличили сеизмичния риск в региона

Ритуалът се проведе на същото място, където находището е открито през 1959 г. В Гронинген все още има огромни газови запаси, които имаха и основния си принос за икономиката на страната в последните 60 години. Постепенно обаче стана ясно, че сондажите са предизвикали скок в сеизмичната активност

От 1986 г. насам са регистрирани около 1 600 земетресения с различна сила, които са нанесли значителни щети на хиляди домове и сгради. През 2012 г. Гронинген беше ударен от земетресение с магнитуд 3,6 - най-силното в историята на региона, след което последва и масова протестна вълна срещу индустрията.

През 2018 г. властите решиха постепенно да спрат помпите за синьо гориво. Сондирането практически  беше преустановено през октомври 2023 г., въпреки че няколко кладенци останаха отворени в случай на „сурово зимно време“ и заради „несигурната международна ситуация“, последвала руската инвазия в Украйна. 

Не е ясно дали спирането на сондажите ще бъде достатъчно, за да се предотвратят нови трусове, тъй като под земята остават огромни кухини.

Въпреки констатирания земетръсен риск, големите петролни компании Shell и ExxonMobil, които управляват находището в Гронинген, настояват за обезщетение пред нидерландските власти, пресмятайки загубите си от останалите неизвлечени огромни газови запаси. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: