Поредно намаление на цената на газа през март

Поредно намаление на цената на газа през март Снимка: https://pixabay.com/

Прогнозите са за поевтиняване на синьото гориво с още 12 % от следващия месец

Цената на природния газ продължава да намалява, като през март се очаква поредно поевтиняване на синьото гориво.

Това сочат прогнозите на обществения доставчик, който внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение за 12% по-ниска цена спрямо февруари. Ако промените бъдат приети, сметките за газ за следващия месец ще бъдат значително по-ниски в сравнение със същия период миналата година.

Тенденцията към намаляване на цената на природния газ продължава от началото на годината. Така въпреки по-студените дни и по-високата консумация, клиентите на „Овергаз Мрежи“ няма да платят повече за отопление и топла вода. Изминалият мразовит януари например беше със средна температура 1.4°С, което е с няколко градуса по-ниско спрямо януари 2023 година.

Заради по-студените зимни дни домакинствата са увеличили консумацията на синьо гориво с 33 % спрямо същия период миналата година. Благодарение на по-ниската цена на газа сметките им ще останат същите, въпреки януарския студ и повишеното потребление.

Експертите на Овергаз очакват ситуацията да е същата и с февруарските сметки. Зимният месец изненада с по-високи градуси, което в комбинация с понижаването на цената ще доведе до още по-ниски разходи за отопление и подгряване на вода. 
 

Овергаз

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: