Група лекари, радетели за медицинска етика, е номинирана за Нобелова награда за мир

Група лекари, радетели за медицинска етика, е номинирана за Нобелова награда за мир

Организацията „Лекари срещу принудителното отнемане на органи” (DAFOH) разкри мащабите на престъпната насилствена практика в Китай

Номинацията за приза на Нобел внесе британският депутат лорд Филип Хънт, съобщи The Epoch Times. Лекарската организация с централа във Вашингтон, която включва медици от цял свят, 17 години разследва злоупотребата с основни човешки права, каквато е престъпната практика на китайския режим. 

Освен проучвания и публикуване на доказателства, групата редовно провежда уеб семинари по темата, а организираната от DAFOH петиция за шест години е събрала милиони подписи от цял свят. С подкрепата на повече от 100 законодатели, академици и граждански групи през януари DAFOH призова ООН да създаде международен наказателен трибунал, който да разгледа медицинското престъпление. 

Пред риск от насилствено отнемане на органи в Китай са изправени милиони хора като привържениците на традиционните практики Фалун Гонг, малцинствата на уйгурите, тибетците и местните християни, както и затворници, осъдени заради възгледите им. „Бизнесът” с отнемане на органи се е развил до медицинска индустрия, тъй като множество чакащи за трансплантация от цял свят избират да се оперират в Китай, привлечени от кратките срокове за „намиране” на донор, което ги превръща в неволни съучастници в тези престъпления.

Независим трибунал през 2019 г. установи, че нечовешкият акт наистина се случва в Китай в „значителен мащаб“. През 2022 г. Европейският парламент прие резолюция, осъждаща „престъпната, нехуманна и неетична практика“. Но лорд Хънт, който успя да прокара в Обединеното кралство закон, забраняващ на британците да участват в схемата, казва, че е разочарован от липсата на реакция от страна на ООН и други международни организации. 

„Принудителното отнемане на органи е ужасно, ужасно престъпление. Трябва да се справим, да протестираме, да провеждаме кампании и в крайна сметка ще успеем да изкореним тази ужасна практика“, казва Хънт, изразявайки уважението си към организации като DAFOH и тяхната „невероятно важна роля“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: