Какво се случва с непродадените коледни елхи?

Какво се случва с непродадените коледни елхи? Снимка: balsamhill.com

Всяка година само в САЩ се продават най-малко 30 милиона коледни елхи, а още толкова остават по тържищата.

Не всяка елха стига до уютен дом. Някои никога не напускат специализираните ферми или паркингите, на които се продават. Но всички коледни елхи обикновено споделят една и съща тъжна съдба, макар че могат да доставят колкото радост по празниците, толкова и полза след тях – ако вашата държава поддържа подобна система.

„Най-честата крайна точка за коледните елхи е превръщането им в * мулч. Има буквално хиляди програми, управлявани обикновено от общини или местни групи, които ги събират, нарязват, компостират и след това продават или раздават безплатно този краен продукт“, казва пред USA TODAY Ричард Бейтс, професор по градинарство, който води клас по управление на коледни елхи в държавния университет на Пенсилвания.

За да се включите, трябва да намерите една от тези програми във вашия район и да рециклирате коледната си елха, когато празниците свършат. Според Американската национална асоциация за коледни елхи, повечето градове и окръзи предлагат прибиране на елхите от улицата и превоза им до специално определени места.

Град Сан Диего например, прибира от своите жителители поне 70 000 коледни елхи за рециклиране, които превръща във висококачествени дървени стърготини и мулч. В някои крайбрежни места използват стволовете на събраните коледни елхи, за да укрепят бреговете срещу ерозия. Други ги депозират в езера, защото предоставят чудесно местообитание за малките рибки.

Няма определена дата да развалите коледната си елха. Някои коледни традиции сочат, че дървото трябва да се държи поне до Богоявление (6 януари). От съображения за безопасност е най-добре да поддържате дървото си зелено и свежо, като го снабдявате с вода. Изсъхнало дърво в дома представлява опасност от пожар, а освен това се рециклира по-трудно в мулч. 

Отлично решение е да си купите живо дръвче в саксия. Често трудно се адаптира към топлите домове, но с повече старание, можете да го запазите и в подходящ сезон да го пресадите на открито. 

Така или иначе, при добро желание можете да дадете втори живот на елхата, внесла толкова уют и празничност в дома ви по време на коледните и новогодишни празници. А ако във вашия район няма организирана услуга за рециклиране на коледни елхи – инициирайте я! Би било чудесен повод за сближаване със съседите и още един малък следновогодишен празник.

 

* Органичният мулч се прави от естествени вещества като кора, дървени стърготини, листа, борови иглички или окосена трева. Той привлича насекомите, голите охлюви, червеите и птиците, които се хранят с тях. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: