Цените на газа в Европа паднаха до най-ниското си ниво от юли 2023 г.

Цените на газа в Европа паднаха до най-ниското си ниво от юли 2023 г.

Цените на газа падат на фона на прогнозите за топло време, възстановяване на доставките на газ в Норвегия след прекъсванията миналата седмица и големи резерви в подземни газови хранилища

Газът на борсите в Европа се търгува под 300 долара за 1 хил. куб. м

Борсовата цена на газа на платформата ICE Futures падна до най-ниското си ниво от юли 2023 г. Цената на мартенските фючърси в хъба TTF в Холандия се понижи с 4,8%, достигайки €25,86 за 1 MWh, или $293,04 за 1 хил. куб.м. м, като се вземе предвид текущият обменен курс на Forex пазара, според данни от борсата ICE към 10:14 московско време. Фючърсите на газ последно се търгуваха под това ниво на 28 юли 2023 г. От началото на 2024 г. борсовите цени на газа в Европа са паднали с около 20%.

Към обяд цената на европейския газ се коригира до 26,15 долара за 1 MWh, или 295,8 долара за 1 хил. куб. м.


Борсовите цени на газа в Европа падат на фона на прогнозите за по-топло време в региона и възстановяването на доставките на газ от Норвегия след прекъсвания миналата седмица, както и високите нива на подземни резерви за съхранение на газ в региона, предаде Ройтерс. Забавянето на индустриалната активност, особено в еврозоната, оказа допълнителен натиск върху цените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: