Жена от Нигерия застана начело на Световната търговска организация

Жена от Нигерия застана начело на Световната търговска организация

Предшественикът ѝ подаде оставка една година преди да изтече мандатът му

От днес встъпи в длъжност новият ръководител на Световната търговска организация (СТО), Нгози Оконджо-Ивеала, която е от Нигерия. Като свой най-висш приоритет на този пост тя посочи успешното приключване на преговорите за риболовните субсидии. 

Според нея това трябва да се направи колкото може по-бързо, като припомни, че преговорите на тази тема се водят вече 20 години и "това е достатъчно". Оконджо-Ивеала изрази надежда, че те ще бъдат завършени още през тази година, отчитайки факта, че за юни в Казахстан е насрочена конференция на министрите от страните, членуващи в СТО, съобщават медии от Женева, Швейцария.   

Кандидатурата на Нгози Оконджо-Ивеала (на снимката) за поста генерален директор на СТО бе утвърдена от генералния съвет на тази световна организация към средата на февруари. Тя е първата жена в историята на организацията, както и първата африканка, която застава начело на СТО. Пълномощията й изтичат на 31 август 2025 г. 

Предшественикът ѝ Робърт Азевед подаде оставка точно една година, преди да изтече мандатът му, като обясни, че никак не му е било лесно да вземе това решение.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: