Цените на газа в САЩ рязко се сринаха до тридесетгодишно дъно

Цените на газа в САЩ рязко се сринаха до тридесетгодишно дъно Снимка: https://pixabay.com/

Цената на природния газ в Съединените щати се срина до тридесетгодишно дъно на фона на рекордно производство на шистов газ и намаляващо търсене, съобщава Financial Times (FT)

Според изданието в четвъртък, 15 февруари, на борсата Henry Hub са сключени договори за доставка на газ през март на цена от $1,58 за 1 милион BTU (British Thermal Unit). Това е минималната цена от 1995 г. насам, се отбелязва в статията. В петък цената се повиши леко до 1,61 долара.

Както съобщиха журналистите от изданието, цената на природния газ пада на фона на намаляване на търсенето на гориво за отопление поради топлото време. Според Commodity Weather Group тази зима е с около три градуса по-топла от предишния климатичен рекорд, регистриран през зимата на 2015-2016 г.

Освен това цената на газа се влияе от увеличаването на производството на гориво, се казва в статията. Според журналистите тази година заетостта на газовите хранилища е с 11 процента по-висока от миналата година. Това принуждава някои производители да спрат сондажите, като Comstock Resources и Antero Resources вече обявиха съкращения на сондажните платформи.

По-рано беше съобщено, че Европа също регистрира спад на цените на природния газ. Спадът в стойността е повлиян от очакванията за покачване на температурите през следващите дни и продължаващото високо ниво на запасите в складовете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: