Денков: Ядрената енергия е важна за националната и глобалната енергийна сигурност

Денков: Ядрената енергия е важна за националната и глобалната енергийна сигурност Снимка: МС

Ядрената енергия има важна роля за гарантиране на националната, регионалната и глобалната енергийна сигурност

 Тя е ключов елемент за постигане на целите на Европейския съюз (ЕС) за намаляване на емисиите на парникови газове и напредък в неутрална по отношение на климата икономика – приоритети, които за България също са водещи в енергийната политика.

Това заяви министър-председателят   Николай Денков по време на участието си в първата по рода си Среща на върха за ядрената енергия. Форумът се провежда в Брюксел при съвместното домакинство на белгийското правителство и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Целта му е да отправи силно послание към международната общност за значението на ядрената енергия и ядрените технологии като средство за борба с климатичните промени и постигане на целите за климатична неутралност.

В словото си  Денков припомни, че България има доказан 50-годишен опит в безопасната и сигурна експлоатация на атомни централи, както и уникален опит в извеждането от експлоатация на ядрени блокове.

Ще продължим да разчитаме на ядрената енергия като основeн фактор в енергийния баланс на страната ни при условия на високи технологии, ефективност на производството, липса на емисии на парникови газове, конкурентни цени и високо ниво на ядрена безопасност, сигурност и радиационна защита“, заяви министър-председателят.

Денков акцентира върху инвестирането в ново поколение технологии и диверсификацията като крайъгълен камък на нашата национална стратегия. Българският премиер посочи и същественото значение на международното сътрудничество, част от което е и днешната среща на върха, и водещата роля на МААЕ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: