Световноизвестният Михаил Баришников написа отворено писмо на Путин

Световноизвестният Михаил Баришников написа отворено писмо на Путин Снимка: lavoz.com.ar

"Ние знаем как да запазим ценностите на нашия руски свят”, пише Баришников в обръщението си до руския президент.

Повод за реакцията на знаменития балетист, хореограф и актьор е решението на руския медиен цензор Роскомнадзор на 24 май да блокира сайта truerussia.org – интернет страница на организацията „Истинската Русия”, на която Баришников е съосновател,  заедно с други руски интелектуалци. 

The Insider цитира пълния текст на писмото:

"Господин президент,

Вашите пъдари от страх наредиха блокирането на нашия сайт - сайтът на „Истинската Русия". Страхът им е разбираем. Той ни дава увереност, че сме на правилен път.

Както някога, в детството ми, и сега не приемам ролята на окупатор, в която се опитваха да ме вкарат вашите предшественици с кльощави вратове - мен, синът на руски офицер в Латвия. Научих латвийски език и от 26-годишна възраст, отхвърляйки завинаги ролите, които вашите некадърни учители ми отреждаха, вече почти половин век живея като човек от свободния свят! И още ме наричат ​​руснак. И наричат ​​моя приятел Борис Акунин руски писател и Сергей Гуриев, руски икономист. Хора като нас донесоха повече чест на руския свят от всичките ви неточни „високо прецизни” оръжия.

Вашият руски свят - светът на страха, светът, който гори учебниците по украински език - няма да го бъде, докато ни има нас, които от деца сме ваксинирани срещу тази чума. Нашият свят обаче ще го има, въпреки всичките ви блокирания. Ние знаем как да запазим ценностите на нашия руски свят. И вашият свят, ако не се пробуди, ще умре от страховете си.

Вие знаете от какво се страхувате. И сте прав да се страхувате. Вие знаете кое оръжие удря точно в целта!”

За двата месеца на своето съществуване „Истинската Русия” е събрала и предоставила повече от един милион паунда в помощ на украинските бежанци. 

„Истинската Русия е пространство без диктатура и лъжлива пропаганда”, което обединява всички хора на руската култура, принудени „физически или ментално” да напуснат страната си, посочва сайтът на организацията. 

Целта ѝ е да информира за обществените, културни и научни инициативи на руската диаспора по света и да подкрепя проекти на руски интелектуалци. В „Истинската Русия” всеки, който се нуждае, може да получи помощ – или сам да помогне на пострадалите от руската инвазия в Украйна, посочва truerussia.org.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: