Земята може да оцелее след смъртта на Слънцето

Земята може да оцелее след смъртта на Слънцето Снимка: indiatimes.com

Въз основа на изследване, публикувано в сп. Nature, The Guardian излага опциите.

Учените се позовават на открита планета, по-голяма от Юпитер, която обикаля около звезда-бяло джудже в Млечния път. Международният екип астрономи в Университета на Тасмания, Австралия, са наблюдавали умиращата звезда и са стигнали до констатацията, че планетата-газов гигант е оцеляла след смъртта на своето слънце

Учените казват, че откритието потвърждава предишни изчисления, според които подобни планети-гиганти обикалят около повече от половината звезди-бели джуджета. Макар и предсказано, явлението се наблюдава за първи път. Според учените, откритието хвърля светлина върху това, което ще се случи, когато слънцето свърши горивото си. 

"За първи път откриваме система, която прилича на това, което очакваме да се случи с нашата слънчева система след пет или шест милиарда години", казва един от астрономите.

След този необозрим период се очаква слънцето да се разшири, превръщайки се в т.нар. червен гигант. Според учените, процесът вероятно ще заличи плнетите от вътрешния околослънчев кръг като Меркурий и Венера. Земята може да оцелее, но няма да бъде обитаема. А след като Слънцето, превърнало се в червен гигант, напълно изчерпи горивото си, ще се свие в звезда-бяло джудже.

Наблюдението изключва теории, според които около бели джуджета не може да има планети. Хипотезата е, че далечното бъдеще на една звезда се предопределя от размерите ѝ, като по-големите звезди могат да се развият в черни дупки или неутронни звезди. 

Според тази класификация, около 95% от всички звезди в Млечния път в крайна сметка може да станат бели джуджета. Те отделят само слаба светлина, което ги прави практически невидими при директно наблюдение от наземни телескопи. Екипът в Тасмания е подходил алтернативно, използвайки техника, регистрираща как светлината от далечна планета се „огъва” под влиянието на гравитацията от по-близка звезда - в случая, бялото джудже.

Откритието е „напълно случайно“, казват от научния екип. Астрономите са очаквали да видят нормална звезда като нашето слънце. Заключенията за наблюдаваното галактическо събитие са направени след дълги изчисления и съмнения за грешка. В крайна сметка, всички други известни възможности са били изключени и учените са стигнали до извода за вероятното бъдеще на слънчевата система.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: