Учени: Слънцето е по-малко по размери, отколкото се смяташе досега

Учени: Слънцето е по-малко по размери, отколкото се смяташе досега

Променя ли нещо това?

В света на астрономията се случи важно откритие: оказа се, че Слънцето е по-малко по размер, отколкото се предполагаше по-рано. Новите данни могат кардинално да променят подходите към изучаването на небесното тяло, съобщава Хайтек.

Астрономите традиционно използват пълните слънчеви затъмнения за изучаване на короната на Слънцето и външната му атмосфера.

Стандартното измерване на радиуса на Слънцето, прието от 70-те години на миналия век, е приблизително 695 990 км. Новите изследвания обаче показват, че тези данни са били неточни.

През 90-те години учените откриват, че размерът на Слънцето е с 0,03% - 0,07% по-малък отколкото се предполагаше. Това е установено благодарение на измерванията на трептенията, предизвикани от вълните на повърхността на звездата.

Новото изследване, основаващо се на анализ на друг тип слънчеви вълни, потвърди тези изводи.

Според последните данни радиусът на Слънцето е 695 780 км, а диаметърът му - 1 391 560 км. Макар разликата да изглежда незначителна, тя е от голямо значение за разбирането на вътрешната структура и ядрените реакции на Слънцето.

Както отбелязва Дъглас Гоф, астрофизик от Университета в Кеймбридж, точното познаване на радиуса на Слънцето е от решаващо значение за правилните изводи за неговата вътрешна структура.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: