Учени откриха изгубен средновековен каталог на звездното небе

Учени откриха изгубен средновековен каталог на звездното небе Снимка: nauka.tass.ru

Каталогът е открит в православен манастир в планината Синай

Учени от Сорбоната, Националния център за научни изследвания на Франция и Университета в Кеймбридж откриха фрагмент от египетски каталог на звездното небе, който се смяташе за изгубен.

Това съобщи гръцкият вестник "Катимерини".

Каталогът съставен от древногръцкия астроном Хипарх Никейски, живял и работил през ІІ век пр.Хр. на остров Родос. Документът се отнася към Средновековието.

Специалистите откриват каталога в православния манастир "Света Екатерина", разположен на планината Синай. Това е най-старият непрекъснато работещ християнски манастир в света, основан през VІ век.

Приблизителната възраст на намерения каталог датира от X-XI век. Смята се, че това е най-ранният известен подобен документ. Откритият фрагмент е пренаписан през периода V-VI  век. Каталогът съдържа точните координати на съзвездието Северна корона.

Отбелязва се, че в библиотеката на манастира, в която е открит каталогът, се намират повече от 160 палимпсеста - текстове, написани върху по-стари съчинения, където специалистите очакват да намерят нови фрагменти от каталога на Хипарх.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: