Човечеството може да се лиши от интернет заради слънчевите бури още през 2024 г.

Човечеството може да се лиши от интернет заради слънчевите бури още през 2024 г.

Да се надяваме, че всичко ще ни се размине

Учените предупреждават, че още през 2024 г. Земята може да бъде поразена от мощни слънчеви бури, които могат да нарушат работата на интернет за няколко седмици, съобщава Daily Mail.

Явлението, известно като "слънчев максимум", се случва приблизително на всеки 11 години и се характеризира с увеличаване на броя на тъмните петна по повърхността на Слънцето, причинени от значителни изменения в магнитното му поле.

Индийски изследователи са открили нова връзка между магнитното поле на Слънцето и неговия слънчев цикъл, което позволява да се предскаже кога ще настъпи пикът на слънчевата активност.

Очаква се слънчевият максимум да настъпи в началото на 2024 г., което е по-рано от прогнозираното по-рано. Това откритие противоречи на последната прогноза на NASA, която предполагаше настъпването на максимума към края на 2025 г.

Най-интензивните слънчеви бури могат да доведат до катастрофално влошаване на орбитата на сателитите, да нарушат сателитните услуги, като например комуникационните и навигационните мрежи, както и да причинят силни смущения в геомагнитното поле, което може да доведе до нарушения в електропреносните мрежи, особено на високите географски ширини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: