Прост ежедневен ритуал може да подобри здравето ни

Прост ежедневен ритуал може да подобри здравето ни Снимка: blueosa.com

Нови изследвания предполагат, че да се насладите на изгрева на слънцето е една от най-важните здравословни активности – защото светлината има значение

Пред The Epoch Times неврологът Андрю Хуберман определи сутрешната слънчева светлина като един от шестте основни стълба на здравето, наред с ежедневната физическа активност, качественото хранене, управлението на стреса, възстановителния сън и здравите отношения.

„Да видите слънчева светлина сутрин е първото абсолютно жизненоважно нещо за психическото и физическото здраве“, твърди Хуберман, посочвайки, че сутрешната слънчева светлина задейства своевременно освобождаването на кортизол, привеждайки тялото в съответствие с естествения му ритъм. Според него тази практика вероятно е най-ключовата ежедневна активност за метаболитното и психичното здраве, както и за хормоналната функция.

Въпреки множеството все по-съвършени източници на изкуствена светлина, Слънцето остава нашият първичен, мощен и свободно достъпен източник на светлинна терапия. Според учените, слънчевият светлинен спектър е от решаващо значение за нашето благосъстояние, комбинирайки уникални по дължини светлинни вълни, като всяка от тях ни влияе по различен начин.

В по-меката слънчева светлина при изгрев доминират червени и инфрачервени лъчи, известни с успокояващия си ефект и потенциала си да намаляват възпалителните процеси и да укрепят биологичния ни часовник. Естествената синя сутрешна светлина повишава нивата на кортизол и стабилизира естествения ни, т. нар. „циркаден ритъм”. 

Невидимата инфрачервена светлина в сутрешния слънчев спектър прониква дълбоко в очите и тъканите, подпомагайки възстановяването и регенерацията на клетките, синхронизира нашите вътрешни биологични часовници с естествения ритъм на деня и фазите му „светло – тъмно” с нашите фази „сън и будност”.

Почти целият живот на Земята е дълбоко свързан с цикъла на Слънцето. Проучване на университета в Кеймбридж разкрива ранен сутрешен изблик на генна активност в растителния свят, свързван с изгрева. Заключението на учените е, че процесът влияе на цъфтежа и растежа на растенията. 

7 Health Benefits of Sunlight | Select Health
Изберете Слънцето . и здравето, снимка - selecthealth.org

При хората първата светлина на деня значително повишава настроението, подобрява психичното ни здраве и ефективността на мисленето ни. Повишаването на нивата на серотонин засилва бдителността ни, „намества” и стабилизира циркадните ни ритми. Като цяло, първата дневна светлина действа като антидепресант и често води до намаляване на чувството за болка.

Изследване на студенти от Мичиганския университет установи, че само час и половина ярка дневна светлина в началото на деня не само подобрява качеството на съня, но и значително намалява сутрешната сънливост. Всичко това превръща сутрешната светлина в естествен лек, само с положителни ефекти. 

Ето някои практически съвети как да извлечем максимална полза от сутрешната слънчева светлина: изложете се на слънчева светлина в рамките на първите 30 до 60 минути след събуждане. Важно е да го направите на открито, тъй като прозорците блокират някои дължини на слънчевите светлинни вълни. В слънчеви дни стойте на Слънце поне 5 минути, преди да използвате изкуствена светлина, увеличете ги на 10 минути в мъгливи дни и на 30 минути, ако е облачно. 

Не е необходимо да гледате директно в Слънцето, просто обърнете поглед в тази посока, без да се взирате в звездата на нашата галактика. Можете да използвате обикновени контактни лещи или очила, но не и слънчеви очила. Опитайте се да работите на естествена светлина поне 80% от работния ден.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: