Ако Земята спре да се върти

Ако Земята спре да се върти Снимка: pixabay

Нашата планета се върти през цялото време не само около Слънцето, но и около собствената си ос. Но какво би се случило, ако изведнъж спре?

Специалисти обясняват, че рязкото спиране на Земята би предизвикало импулс, от който повърхността й би се разлетяла на части.

Този ден би бил последен за всички живи същества, съобщава Live Science.

Този експеримент е само предположение, тъй като в природата няма сила, способна да спре въртенето на планетата. Това заяви Джеймс Зимбелман. Земята прави един оборот около оста си за 23 часа 56 минути и 4,09053 секунди, което се нарича звезден период. Обиколката на планетата е 40 075 километра. За да изчислите скоростта, трябва да разделите кръга по време, след което се получава, че Земята се върти около оста си със скорост 1674 км в час или 465 м/с.

Ако спре, тогава импулсът ще продължи да се движи по повърхността й със същата скорост, което би провокирало разрушаването на горния слой и изхвърлянето на фрагментите му в Космоса.

В бъдеще някои от фрагментите все пак ще се върнат обратно на Земята. Това щеше да се случи поради гравитационната сила на планетата, която няма как да изчезне. Поради постоянното падане на отломки, земната кора ще започне бързо да се топи. Падналите части ще започнат да се абсорбират от кората.

Експертите също така отбелязват, че внезапното спиране на планетата ще доведе до изпаряване практически на всичката вода. Малко количество влага би могло да остане само в много твърди минерали. Например в оливин.

Струва си да се отбележи, че не всички отломки ще се върнат обратно на Земята. Някои от тях биха започнали да се разбиват в Луната и да образуват огромен брой кратери с различни размери на повърхността ѝ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: