Следващият „слънчев максимум“ ще дойде по-рано и ще бъде по-мощен: с какво ни заплашва

Следващият „слънчев максимум“ ще дойде по-рано и ще бъде по-мощен: с какво ни заплашва Снимка: https://pixabay.com/

Откритието ще подобри нашето разбиране за звездата

Активността на нашата звезда варира във времето и достига пик на всеки 11 години. Използвайки специален модел, НАСА и Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ от години създават космически прогнози, за да разберат кога звездата е най-опасна. Според техните данни следващият пик на слънчевата активност ще настъпи през юли 2025 г. и ще бъде толкова слаб, колкото през април 2014 г.

Робърт Лаймън от НАСА и Скот Макинтош от Националния център за атмосферни изследвания на САЩ обаче представиха нови резултати от наблюдения на активността на Слънцето. Те смятат, че следващият слънчев максимум ще настъпи по-рано, още в средата на 2024 г. В същото време ще бъде по-силен от предишните. Броят на слънчевите петна ще се удвои, а изригванията и плазмените емисии ще станат по-големи.

Всичко това в крайна сметка заплашва с негативни последици за земните технологии. Повишената слънчева активност води до геомагнитни бури на планетата, които могат да засегнат електромагнитните системи - клетъчни комуникации, сателити и електрически мрежи. В миналото те са причинявали електронни неизправности и комуникационни проблеми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: