Биотехнолози направиха още една крачка към клонирането на мамути

Биотехнолози направиха още една крачка към клонирането на мамути

Учени от Colossal създадоха стволови клетки на слонове, за да „възкресят“ отдавна изчезнали животни

Компанията Colossal възнамерява да пресъздаде мамутитите до 2028 година. Нейните биотехнолози са получили стволови клетки от слонове, които ще бъдат използвани заради почти пълното съвпадение на геномите. Тези клетки също така ще позволят да се проучи устойчивостта на склоновете към рака.

Изследователите на британската биотехнологична фирма Colossal постигнаха напредък в работата си по възпроизвеждане наизмрелите преди 4 хил. години вълнести мамути - те създадоха индуцирани плурипотентни стволови клетки (ИПСК) на слонове, които потенциално биха могли да бъдат превърнати в произволна тъкан отк организма на мамутите, съобщава The New York Times (NYT).

Според ръководителя на отдела за биологични науки на Colossal Ериони Если, получаването на такива клетки ще позволи да не се използват клетки от живи слонове и да се подготви голям запас от яйцеклетки за по-нататъшни експерименти.

Компанията започва своята дейност през 2021 година. Плановете й включват пресъздаване на вълнести мамути до 2028 година. Експертите смятат да възстановят генома от намерените образци, а празнините да бъдат запълнени с ДНК на съвременни азиатски слонове. Геномите им съвпадат на 99,6%. Планира се ембрионите да бъдат присадени на сурогатни майки  - слоници.

Colossal също трябва да намери държави партньори, които биха разрешили пускането на мамути на техните територии. Популацията ще живее в тундрата. Във фирмата твърдят, че хранителното поведение на вълнестите мамути ще има положителен ефект върху тези земи.

NYT отбелязва, че изследването е проведено въз основа на работата на нобеловия лауреат от Япония за 2012 г. Синя Яманака, който за първи път получава ИПСК. Той ги създава от клетки на възрастни мишки.

Биологът от Университета в Бъфало Винсент Линч, както пише вестникът, оценява положително постижението на Colossal. ИПСК в този случай биха могли да помогнат на учените да разберат защо слоновете рядко развиват рак.

Един от факторите за устойчивостта на слоновете към рака е протеинът ТР53 - той кара клетките да се самоунищожават, ако те проявяват тенденция към неконтролиран растеж. Всички бозайници имат гени на този протеин, при слоновете те са 29. В същото време наличието на протеин затруднява получаването на стволови клетки от слонове, тъй като пречи на препрограмирането на възрастни животински клетки в ИПСК.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: