Соларните технологии на бъдещето

Соларните технологии на бъдещето

Пет нови изобретения, които ще променят бъдещето на соларната енергия

Соларната енергия със сигурност ще играе огромна роля в бъдеще, затова учените продължават да търсят решения за по-пълното ѝ усвояване, като високите технологии се съчетават с естетиката на градската среда и необходимостите на хората. Немалко предизвикателство е също намаляването на цената, за да стане технологията максимално широкодостъпна. Днес в представите на съвременния човек „слънчева енергия" се асоциира с фотосоларен панел на покрива или с безкрайни редове от колектори в пустинята. Някои нови открития обаче обещават да направят революция в начина, по който мислим не само за слънчевата енергия, но и за производството на енергия като цяло. 

Плаващи слънчеви ферми 
Според експерти, ако фотоволтаичните панели се поставят върху резервоари и други водни обекти, те предлагат още по-голяма ефективност. Т.нар. Floatovoltaics са създадени за плаване по резервоари, язовири и други водни пространства. Те могат да генерират огромни количества електричество, без да използват ценното ограничено пространство от сушата. Инсталационните разходи за плаващите фотоволтаични панели са по-малко от тези за наземните, а изследванията показват, че производството на енергия на плаващи слънчеви панели е по-голямо с до 10% поради охлаждащия ефект на водата. 

Интегрирани в сградите системи 
Както подсказва името, те безпроблемно се съчетават в архитектурата на сградата под формата на покриви, навеси или фасади. За разлика от традиционните слънчеви фотоволтаични панели, BIPV могат да бъде естетически привлекателен, а не компромис за дизайна на сградата. Разбира се, освен естетическите качества, системите осигуряват чиста енергия от слънцето, нулев въглероден отпечатък, висока енергийна ефективност, топло- и звукоизолация. Фотоволтаичните панели, използвани като строителни материали, действат като устройство за генериране на енергия, пропускащо в същото време естествена светлина в домовете и офисите, точно както обичайните стъклопакети. 

Двустранни слънчеви панели 
Слънчевата клетка „с две лица” съчетава най-доброто от перовскитните и силициевите технологии за фотоволтаика и може да събира значително повече енергия от слънчевите лъчи. Светлината, отразена и разпръсната от земята, също може да бъде събирана, за да увеличи значително количеството ток, генерирано от тандемната слънчева клетка. Устройството е комбинация от перовскитната и силициевата технология и надскача приетите в момента граници за производителност на тандемната конфигурация. 

Соларна „кожа" 
Технологията в момента се тества в Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ, за да се увеличи нейната ефективност. Тънкослойните соларни „кожи" поддържат висока ефективност благодарение на селективното си подобрение на филтрирането на светлината, като едновременно с осигуряването на слънчева енергия показва персонализирано изображение. Изображенията, вградени в слънчеви панели, могат точно да съответстват на вашите тревни площи или на покрива на вашия дом, а също бизнес лога, реклами, знаме на държава и т.н. Системата позволява ефективността да се следи постоянно чрез телефонно приложение и предоставя предупреждения в случай на проблеми или прекъсвания на слънчевата енергия. Съществен недостатък все още е цената на соларните „кожи", която е около 10% повече от цената на традиционните панели. 

Соларен плат 
Представете си, че произвеждате необходимата ви енергия навсякъде, докато се разхождате, облечени в собствените си дрехи. Изследователите разработват слънчеви тъкани с визия за включване на слънчева енергия във всяко влакно. Тези слънчеви нишки могат да бъдат вградени във вашите тениски, зимни палта или всяко друго облекло, за да ви помогнат да се затоплите, да захранвате телефона си и да осигурите енергия за други нужди, докато сте в движение. Домашно облекло, изработено от соларен плат, може да ви помогне да спестите не само пространство, но и разходите за монтаж на слънчеви панели.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: