Манастирите в Света гора преминават на ток от фотоволтаични системи

Манастирите в Света гора преминават на ток от фотоволтаични системи

Областният управител на гръцката област Централна Македония одобри началото на инсталирането на 21 фотоволтаични блока в Атон, съобщават гръцките медии, цитирани от BalkanGreenEnergyNews. Седемнадесет от 20-те манастира в самоуправляващата се област на полуостров Халкидики ще заменят дизеловите си генератори със слънчева енергия. 

Гърция започва амбициозна програма за замяна на лигнитните въглища с други алтернативи за производство на електроенергия, съобщават от Министерството на енергетиката. Вчера затвори врати електроцентралата за производство на ток от лигнитни въглища до град Козани, която беше емблематична за страната. Гърция получава общо над 2 милиарда евро помощ от Европейския съюз за закриване на лигнитните си тецове. Премиерът Мицотакис заяви, че до 2028 г. Гърция ще се откаже напълно от изгарянето на въглища. 

Сръбският манастир Хиландар, руският Свети Пантелеймон и гръцкият манастир Констамониту не са включени в проекта на стойност 13 милиона евро, който ще бъде платен с европейски средства. Властите предвиждат инсталирането на фотоволтаични системи с общ пиков капацитет от 2,6 MW. 

Според губернатора промяната ще подобри качеството на живот на монасите, като в същото време ще позволи на манастирите да намалят емисиите на въглероден диоксид, използването на дърва за огрев и шумовото замърсяване. Той добави, че проектът трябва да бъде завършен до две години. Икономиите по отношение на потреблението на енергия се оценяват на 4 GWh годишно. 

Районът не е свързан с националната електрическа мрежа, така че всеки манастир осигурява своите собствени енергийни нужди. В момента необходимото дизелово гориво за генераторите на електричество се доставя по неасфалтираните пътища на полуостров Атон, което генерира прах и замърсява въздуха. 

Най-голямата слънчева централа е планирана за манастира Ватопед - 540 kW. Повечето от другите блокове са с мощност 144 kW, включително тези в грузинския манастир Ивирон и българския Зограф. Проучване показа, че Света гора може да покрие 75% от енергийните нужди с проекта. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: