Уникална соларна система продължава да работи дори след залеза на Слънцето

Уникална соларна система продължава да работи дори след залеза на Слънцето Снимка: https://pixabay.com/

Устройството генерира електричество през нощта за сметка на температурната разлика между слънчевата клетка и околната среда

Изследователи от Станфордския университет са конструирали фотоволтаична клетка. Тя генерира енергия от околната среда както през деня, така и през нощта. Устройството използва топлината, излъчвана от Земята обратно във въздуха - енергия от същия порядък като входящото слънчево излъчване.

Разработката използва термоелектричен модул за генериране на напрежение и ток от температурен градиент между фотоклетката и въздуха. Този процес зависи от топлинната конструкция на системата.

Инженерите демонстрираха генерирането на енергия на устройството си през деня, когато то работи в обратно направление и осигурява допълнителна енергия от конвенционална слънчева клетка, както и през нощта.

Използването на електричество през нощта за осветление изисква няколко вата мощност. Настоящото устройство генерира 50 mW/m², което означава, че осветление ще ще трябват около 20 m² фотоволтаична площ.

Както отбелязват авторите на разработката, инсталацията е евтина и по принцип може да бъде вградена в съществуващи слънчеви клетки. Това ще бъде особено полезно при изграждане на къщи в отдалечени места с ограничени ресурси.

Около 750 милиона души в света нямат достъп до електричество през нощта. Слънчевите панели осигуряват електричество през деня, но са необходими акумулатори за съхраняване на енергията за по-късна употреба. Сега инженерите са решили този проблем.

 

https://aip.scitation.org/doi/full/10.1063/5.0085205

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: