Слънцето е на път да се превърне в най-важния източник на енергия в света

Слънцето е на път да се превърне в най-важния източник на енергия в света

Слънцето вероятно ще стане най-важният източник на енергия в света до 2050 г., твърдят британски учени в наскоро публикувано проучване

Енергийният сектор може да е достигнал повратна точка, когато има синергия между използването на слънчева технология и изследванията на компаниите, за да я направят по-достъпна, твърдят учени от Университета на Ексетър и Университетския колеж в Лондон.

„Напредъкът във възобновяемите енергийни източници означава, че прогнозите, доминирани от изкопаемите горива, вече не са реалистични“, каза в прессъобщение ръководителят на изследването д-р Фемке Найсе от Института за глобални системи на Ексетър.

Налице е нарастващо убеждение, че драстично намалената цена на възобновяемата енергия ще улесни значително намаляването на въглеродните емисии в развиващите се страни, се казва в изявлението.

Въпреки че пътят слънчевата енергия да се превърне в най-важния енергиен източник изглежда определен, дори и без подкрепата на по-амбициозни климатични политики, учените предупреждават, че „препятствията“ все още могат да попречат на това.

Учените идентифицираха четири области, които биха могли да предотвратят прехода към слънчева доминация: наличието на стабилни електрически мрежи, слънчево финансиране в развиващите се страни, капацитет на веригата за доставки и политическа съпротива в региони, където много работни места са свързани с индустрии с изкопаеми горива.
 

Следователно правителствата трябва да се фокусират по-малко върху прехода към самата слънчева енергия и повече върху премахването на тези четири бариери, препоръчват учените.

Това включва осигуряване на енергийни доставки, когато Слънцето не грее, например чрез вятърни паркове и далекопроводи между регионите.

По-специално африканските страни ще имат нужда от достъп до финансиране, за да управляват прехода към слънчева енергия. Веригите за доставки трябва да бъдат укрепени, особено за критични суровини като литий и мед, необходими за производството на батерии.

Загубите на работни места в производството на изкопаеми горива и свързаните с него индустрии, от които зависят приблизително 13 милиона души по света, трябва да бъдат смекчени, казаха учени.

HINA

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: