Цените на слънчевите панели на световния пазар растат

Цените на слънчевите панели на световния пазар растат

Производителите на модули отново коригираха цените си нагоре. Това е вече третото или четвъртото увеличение на цената през последните шест месеца и не се вижда край, пише Мартин Шахингер от pvXchange, която се занимава с търговия със слънчеви модули и специализирани пазарни изследвания в областта. 

Тенденцията към стабилизация отстъпва място на обновените ценови корекции от повечето производители на модули през последните седмици, пише експертът. През март видяхме повишаване на цените с до един американски цент за ват. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2020 г. цените са нараснали средно с 0,02 до 0,03 долара за ват, което съответства на 10-15% при сегашните нива.  

„Слънчевата индустрия се приближава до криза заради недостиг на материали“, прогнозира през април в своя публикация PVTech.

Една от причините за това повишение според анализите е, че доставчиците нагоре по веригата вече не искат да бъдат обвързани с ценови гаранции и предпочитат да търгуват на база дневни цени. Значително се повишиха цената на стъклото за фотоволтаични панели, както и на среброто. „От юни 2020 г. до февруари 2021 г. цените на стъклото за слънчевите панели са скочили с около 80% за квадратен метър. Цените на полисилиция и среброто също се повишиха с 64% и 55% съответно“, отбелязва Шахингер. 

Търсенето продължава да е неотслабващо, поне в Европа, особено в процъфтяващия сектор на малките и средните инсталации, показват анализите. От гледна точка на търговците на едро търсенето далеч надхвърля настоящото предлагане на модули. При инверторите и батерийните системи ситуацията е малко по-добра. Търсените видове модули обаче се разпродават месеци по-рано, а в някои случаи нови доставки дори не се обявяват, отбелязва експертът.  

Според производителите причината за недостига е в намаленото производството поради трудната ситуация с доставките и високите цени на суровините. По данни на LONGi общата стойност на слънчевите модули се е повишила с 35% през втората половина на 2020 г. заради резкия ръст на цената на суровините. 

Постоянно нарастващите цени поставиха във фокус различен аспект от глобалната слънчева експанзия: качеството на слънчевите инсталации. Като се има предвид текущото състояние на технологията, фотоволтаичната централа с няколко MW не може да произвежда електроенергия за $ 0,01/kWh на устойчива основа, независимо къде е построена. Или трябва да се направят огромни икономии в качеството на използваните продукти, или това е рисков залог за бъдещите цени на електроенергията, отбелязва в анализа си Шахингер.  

Извън Европа участието в търгове често е свързано само с бърз достъп до мрежата - дори офертите от 0 евро/кВтч не са необичайни. След изтичане на периода на фиксираната цена обаче приходите трябва да бъдат най-малко 0,02 до 0,03 долара или повече, за да може проектът да се изплати в дългосрочен план. 

В края на миналата година Bernreuter Research прогнозира свръхпредлагане на полисилиций през 2022 г., тъй като китайските компании ще пуснат в експлоатация нови гигантски мощности. Това според експертите трябва да свали напрежението с доставките и да се отрази в посока на понижение на цената на модулите. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: