НЛО: Истината е някъде там...

НЛО: Истината е някъде там... Снимка: pixabay.com

Продължавайки новата история на „Досиетата Х”, Пентагонът получава стотици доклади за НЛО

Министерството на отбраната на САЩ създаде през юли нов департамент за проследяване на доклади за неидентифицирани летящи обекти (НЛО). Отделът вече е получил „няколкостотин“ нови доклада, но според служители на агенцията, досега няма доказателства за извънземен живот.

Службата за разрешаване на аномалии във всички области (AARO) отговаря не само за проследяване на неидентифицирани обекти в небето, но и под вода или в космоса – или всеки обект, който потенциално има способността да се движи от едно пространство към следващото.

Поводът за създаването на отдела са съобщения в продължение на повече от година за неидентифицирани летящи обекти (НЛО), наблюдавани от военни пилоти, които понякога се въздържали да ги докладват заради страх от стигма или подозрения за психическа нестабилност.

Американските разузнавателни агенции казват, че между 2004 г. и 2021 г. е имало 144 такива „срещи”, 80 от които са заснети от множество сензори.

Оттогава „имаме много повече доклади“, казва директорът на отдела за аномалии Шон Къркпатрик, а след като беше помолен да уточни точно колко, той отговори, „няколкостотин“.

До края на годината се очаква актуализиран доклад с конкретни данни за новите доклади.

Новият отдел е създаден не само за да проучи въпроса дали има извънземен живот, но и поради риска за сигурността, който представляват наблюдаваните от военни съоръжения или военни самолети неизвестни летящи обекти.

През май Конгресът проведе първото си изслушване по темата от повече от половин век, като множество членове изразиха загриженост, че независимо дали обектите са извънземни или потенциално нови технологии, управлявани от Китай, Русия, или друг възможен противник, те са риск за сигурността.

„Все още е много рано, но досега не сме видели нищо, което би ни накарало да вярваме, че някой от обектите, които сме видели, е с извънземен произход. Но бихме считали за заплаха за безопасността ни всяка неоторизирана система, наблюдавана в нашето въздушно пространство“, казва Роналд Молтри, заместник-министър на отбраната по разузнаването и сигурността.

AARO работи и върху начини за подобряване на възможностите си да идентифицира неизвестни обекти, като например чрез повторно калибриране на сензори, които могат да бъдат фокусирани само върху известни противникови самолети или сигнатури на дронове, каза още Молтри.

Една от причините за стотиците допълнителни доклади, които идват, може да е работата, която отделът е извършил, за да дестигматизира докладването на потенциални сблъсъци. Всяка служба също е установила свои собствени процеси за докладване, каза Пентагонът.

Отвъд неидентифицируемите обекти, има много нови технологии – като бъдещи стелт бомбардировачи и стелт изтребители, дронове и хиперзвукови ракети, използвани както от САЩ, така и от Китай, които могат да бъдат сбъркани с НЛО.

Според официални лица новата служба се координира с Пентагона и американската разузнавателна общност, за да получи сигнатурите на американските технологии, за да изключи тези самолети или дронове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: