Bluetooth на 25 години: Какви алтернативи ще се появят в близко бъдеще

Bluetooth на 25 години: Какви алтернативи ще се появят в близко бъдеще

А алтернативи има, това е факт

През 2023 г. технологията Bluetooth навърши 25 години. За това време тя се превърна в неразделна част от нашето ежедневие, но учените вече търсят алтернативи, способни да преодолеят нейните ограничения - относително високата консумация на енергия на модула и неголемия радиус на действие.

Изследователи от Университета в Съсекс представиха нова технология, базирана на модулации на електрическото поле вместо радиовълни. Това откритие обещава значително да намали консумацията на енергия и да увеличи честотната лента, което може радикално да подобри работата на безжичните устройства.

Начело на проекта са Робърт Принс (Robert Prance) и Даниел Роген (Daniel Roggen), те отдавна изучават възможностите на различни видове безжични връзки. Според тях новата разработка спестява енергията на батерията, тъй като не изисква толкова много ресурси за реализиране на връзката и предаването на данни.

Тази технология, подобно на Bluetooth, дава възможност за свързване на аксесоари към основното устройство: слушалки, клавиатури и други джаджи. Модулацията на електрическото поле ви позволява да взаимодействате с интелигентен дом, да провеждате аудио и видео разговори и т.н. Енергийните разходи са по-ниски, отколкото в случай на работа с Bluetooth.

Засега обаче тази технология е в процес на разработка и се нуждае от допълнителни усъвършенствания.

Освен това, в статията се споменава и за друга алтернатива - Li-Fi, технология за безжична комуникация на основата на видимата светлина, която дори вече е стандартизирана през 2023 г. Li-Fi предлага високоскоростна връзка под светодиодни лампи, което я прави идеална за използване в помещения.

Тези иновации откриват нови хоризонти в областта на безжичната връзка, предлагайки по-ефективни и икономични решения за бъдещето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: