Изграждат най-голямата слънчева централа за собствени нужди в България

Изграждат най-голямата слънчева централа за собствени нужди в България Снимка: Министерство на икономиката

Министър Петков даде начало на изграждането на най-голямата фотоволтаична централа за собствени нужди в България

Министърът на икономиката Кирил Петков участва в церемония за началото на строителните работи по изграждането на фотоволтаичен парк „Аурубис-1“, край завода на компанията в Златица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Фотоволтаичната централа ще бъде с инсталирана мощност от 10 мегавата, прогнозно годишно производство от 11 мегаватчаса. След като бъде завършена, тя ще е най-голямата слънчева електроцентрала за вътрешно производство на електроенергия от компания в страната.

Министър Петков обяви, че инвестиции в „чисти” енергийни източници означават отговорност към обществото и към околната среда. Кирил Петков посочи, че се надява на все повече инвестиции в зелена енергия, както и в производства с висока добавена стойност.

Слънчевата централа Aurubis-1 е важен стратегически проект за цялата ни компания по пътя ни към декарбонизирано бъдеще“, каза Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на Aurubis AG.

Проектът включва инсталиране на над 20 000 фотоволтаични панела върху парцел от 104 000 кв. м. Слънчевата електроцентрала Aurubis-1 ще оптимизира външното потребление на електроенергия на топенето с 11 000 MWh годишно, а за период от 15 г. общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на близо 170 000 MWh. Ще бъдат спестени 4000 тона емисии на въглероден диоксид годишно или над 60 000 тона за планирания период на експлоатация.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: