Продажбите на соларни панели в Испания са скочили десет пъти

Продажбите на соларни панели в Испания са скочили десет пъти Снимка: theolivepress.es

Енергийната криза в Европа постави на фокус необходимостта от алтернативи на изкопаемите горива.

Преходът към възобновяема енергия в Испания беше в ход и преди енергийната криза, но след компрометирането на руските газови доставки, продажбите на соларна енергийна техника са в разцвета си. Китайската Yingli Solar, която влезе на испанския пазар през 2006 г., се очертава като пазарен лидер по качество на продуктите си. Компанията избра испанската столица за своята европейска централа, въпреки конкуренцията на международни производители, местни и други китайски компании, пише newseu.cg.

„Намираме се на един от най-големите пазари в света – Европа. А испанският език ни приближава и до латиноамериканския пазар, който също е огромен“, казва управляващият директор на Yingli за Европа и Южна Америка, Луис Контрерас. Според него, „Испания може да стане много важен производител на енергия по отношение на възобновяемата енергия и слънчевото енергийно производство“.

През 2021 г. глобалният пазар на слънчева енергия отбеляза стойност от близо $ 185 милиарда и експертите прогнозират, че до 2028 г. тази цифра ще нарасне до около $ 300 милиарда. Но за да се отключи напълно потенциалът на слънчевата енергия, тя трябва да бъде достъпна за всички, а не само за големите корпорации или производители.

Огромното увеличение на производството и развитието в технологиите, особено по отношение на ефективността на слънчевите клетки и батериите за съхранение на енергията, означават, че и по-малките предприятия, както и домакинствата могат да преминат на слънчева енергия. 

„Пазарът е много конкурентен, така че едно семейство вече може да намери за дома си пълна система за доставка на слънчева енергия за около $ 5 000 до $ 6 000“, казва Контрерас.

През следващото десетилетие Испания планира да удвои този сектор, така че слънчевата енергия да заеме повече от 20 % в енергийния микс на страната, чиято по-далечна цел е до 2050 г. да премине на 100%  възобновяема енергия. И бързият растеж на соларната индустрията доказва, че това, което е добро за околната среда, може да бъде добро и за икономиката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: