CES 2024: Слънчевата енергия “скри топката” на куп иновации

CES 2024: Слънчевата енергия “скри топката” на куп иновации Снимка: lesnumeriques.com

Над 4500 компании на Изложението за потребителска електроника в Лас Вегас показаха всевъзможни устройства с изкуствен интелект, самодвижещи се ски-обувки, авангардни телевизори, домашни роботи и какви ли не джаджи, но „палмата на първенството” грабнаха соларните устройства

Атрактивността на слънчевата енергия е не само нейната екологичност, но и актуалната независимост в снабдяването с енергия. Може би и затова тази година слънчевата енергия доминира на CES 2024, измествайки от светлината на прожекторите електическото и водородното захранване,. Две компании вкараха мощно революционната идея за светлината като източник на енергия – едно разбиране, което ще промени света, коментира Euronews. 

Американският стартъп Ambient Photonics показа новата си слънчева клетка, която може да осигури постоянна мощност както на открито, така и в помещения. Според компанията, ефективността ѝ е три пъти по-добра от съществуващите соларни технологии. „Слънчевите клетки на Ambient Photonics работят при слаба светлина, използвайки революционни нови молекули и производствени процеси, за да създадат безкраен източник на енергия“, обясняват от компанията.

С технологично нова, напълно адаптивна соларна клетка се представи и шведският стартъп за чисти технологии Exeger. Компанията е създала иновативен лек и гъвкав материал, наречен Powerfoyle, който преобразува в енергия светлина с всякаква яркост и може да се използва почти във всичко.

Насочвайки се към търсени потребителски стоки, Exeger (в партньорство с Adidas и Philips) предлага слушалки, които няма нужда да зареждате, тъй като лентата им за глава е от Powerfoyle и ги захранва "в движение". Като вариант, Exeger представи и мощен протектор за уши (в партньорство с 3М), предназначен за работещи в шумна среда – строителни обекти или петролни платформи. Засега цената на протектора е € 700. В допълнение, Exeger показа и прототип на чанта - зарядна станция от Powerfoyle. 

Електромобилите активно си присвояват славата на най-екологично транспортно решение, докато не се намеси Squad – малък компактен градски автомобил на нидерландската компания Squad Mobility, който се захранва изцяло със слънчева енергия. С тегло от 350 кг и скорост около 40 км/ч, в слънчеви дни Squad може да измине около 30 км дневно без зареждане, а в градове с по-малко слънчева светлина километражът може да навърти „на слънце” до 22 км на ден. За „след това” автомобилът е подсигурен с електрическо захранване. Най-„шокираща” е цената – само € 8 500.

The Squad, an ultra-cheap EV, is coming to the U.S. for just $6,250
Снимка - thecooldown.com

„В страни с климатичните условия на Нидерландия през зимата ще трябва да зареждате от време на време, но през лятото едва ли ще е необходимо”, обясняват от Squad Mobility, които вече са затрупани от заявки – търсят ги компании за всевъзможни градски доставки - на медицински продукти, храна, ремонтни услуги и др., за които градската мобилност, лесното паркиране и зареждане са решаващи.

Друг хит на изложението е мобилният слънчев генератор Rooftop Tent на калифорнийската компания Jackery. Уредът, взаимствал принципа на слънчогледа, автоматично следва посоката на слънцето, а прибиращите се соларни панели позволяват да го носите в автомобила си. 

Jackery Solar Generator 1000 Pro: The Newest Solar Generator Kit
Снимка - Jackery

Идеята е, че ако пътувате, или живеете „на колела”, можете да впрегнете силата на слънцето, за да захранвате вашите мобилни телефони, лаптопи, кафеварки и т. н. Като сгънете по определен начин слънчевите панели, можете да превърнете RooftopTent и в палатка, която да инсталирате навсякъдсе, включително на покрива си и да черпите енергия от слънцето, осигурявайки си енергийна независимост

Устройството може да ви снабди с до 1000 W слънчева енергия на ден, казват Jackery, препоръчвайки изобретението си като „начин на живот извън мрежата”. Rooftop Tent ще влезе в производство към края на тази година. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: