Германия финансира проучване на потенциала на плаващи соларни паркове върху бивши мини

Германия финансира проучване на потенциала на плаващи соларни паркове върху бивши мини

Плаващите соларни централи са сравнително нова и малко по-скъпа концепция

Германското правителство ще финансира изследователски проект за проучване на икономическия потенциал от инсталирането на плаваща инсталация за слънчева енергия върху откритите езера, останали след прекратяването на добива в мините за лигнитни въглища.  

Според института за слънчеви енергийни системи Fraunhofer в страната има около 500 такива водни обекта с обща площ от 47 251 хектара, повечето от които в източногерманските провинции. Предварителните изчисления показват, че 4,9% от повърхността на езерата може да се използва за плаващи платформи за слънчева енергия. Изкуствените езера в бивши германски открити рудници за лигнитни въглища притежават технически потенциал за 56 GW мощност, според учените.   

„Плаващите фотоволтаични централи са сравнително нова концепция за използване на фотоволтаици, за които обаче в цял свят съществува голям потенциал за генериране на енергия“, каза директорът на института Fraunhofer ISE Андреас Бет. 

Правителството на Германия одобри график за затваряне на 41 GW въглищни мощности най-късно до 2038 г. Институтът изчислява, че за успеха на прехода от ядрена енергия и изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници е необходимо разширяване на фотоволтаичната мрежа до 500 GW. Плаващите фотоволтаични платформи имат висока ефективност на използване от около 1,33 мегавата на хектар, изчисляват учените.  

Тъй като инвестиционните разходи за плаваща фотоволтаична централа са малко по-високи, отколкото за обикновените наземни соларни паркове, технологията досега не е била успешна. Учените очакват това да се промени с подкрепата от правителството. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: