Швейцария облекчи изискванията за строеж на високопланински соларни паркове

Швейцария облекчи изискванията за строеж на високопланински соларни паркове Снимка: new.abb.com

В края на септември парламентът одобри законопроекта „Слънчева офанзива“, за да ускори изграждането на соларни паркове, включително плаващи, като един от начините да се гарантират енергийните нужди на населението.

Законопроектът премахва голяма част от пречките пред големите високопланински соларни проекти, включително строгите екологични разпоредби и предлага щедри субсидии, пише NZZ am Sonntag.

Според вестника, седем големи електропроизводители от различни швейцарски кантони са подписали договори с групата Solalpine, чийто вицепрезидент Ренато Тами е бивш директор на Швейцарската федерална комисия по електроенергия (Elcom).

Задачата на Solalpine е да проучи до 10 терена, подходящи за огромни слънчеви паркове на голяма надморска височина, преди да започне дискусии по въпроса с местните власти, гражданите и заинтересованите страни. 

След като прогнозира мащаба на инвестициите, необходими за реализацията на съответните съоръжения и определи факторите за ценообразуване на соларната енергия, Solalpine възнамерява да „продаде“ разработките си на всяка една от електроенергийните компании, които след това ще се заемат с планирането, строителните разрешения и изграждането на парковете. 

Алпийските места са предпочитан избор за соларни паркове, заради доброто целогодишно слънчево изложение над „линията на мъглата“. В по-ниско разположените райони на Швейцария, честата зимна мъгла означава, че през зимния сезон слънчевите панели работят с 25% от капацитета си, докато във високопланинските райони ще могат да постигнат най-малко два пъти повече, посочва NZZ.

Все още не са посочени конкретни възможни местоположения, но Ренато Тами е уверен, че първият терен ще бъде обявен този месец. Той подчерта, че проектите ще бъдат „възможно най-добре интегрирани в пейзажа“ и няма да накърняват терените на високопланиските пасища. 

Швейцарският парламент иска до края на 2025 г. алпийските соларни паркове да увеличат производството на слънчева електроенергия с 2000 гигаватчаса (gWh) годишно, за да поемат 10% от електропотреблението, вместо сегашните 6%. Общата годишна консумация на електроенергия в Швейцария е около 58 000 gWh, като около 60% от тях се произвеждат от водноелектрически централи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: