Къде в Европа се радват на евтин ток

Къде в Европа се радват на евтин ток Снимка: solarinspain.com

Двеста градчета в пограничния испански регион Ла Рая са избрали енергийната независимост пред все по-високите сметки за електричество

Жителите на Ла Рая, район на границата между Испания и Португалия, се противопоставиха на електроенергийните компании с проект за слънчеви покриви в общинските сгради. Те залагат на енергийната независимост и така избягват последствията от поскъпването на електроенергията

Инициативата, ръководена от Европейската група за трансгранично сътрудничество (EGTC) Duero-Douro, привлече нови общински партньори и някои от тях вече виждат резултатите, с почти нулевата цена на киловатите, съобщава larazon.es.

Проектът интегрира малки фотоволтаични инсталации с капацитет до 15 киловата "с нулево въздействие върху околната среда", които поставят слънчевите си панели по покривите на многофункционални центрове, училища и други общински сгради. Петдесет от тези съоръжения вече са готови за работа в испанската част на Ла Рая, а други петдесет са в различни етапи на проектиране. В португалската част инициативата ще започне преди края на тази година и включва още сто споделени инфраструктури за потребление в пограничните градове.

Получената слънчева енергия облагодетелства общините, бизнеса и гражданите, разположени в радиус до 500 м от съоръженията. Цената на електричеството за тях за момента е с 92% по-ниска от пазарната. 

Екипът на проекта подчерта, че този модел може да се пренесе и на много други места, разчупвайки монопола в електроснабдяването.

Цената на първите 200 инсталации е около € 3,5 милиона, а производството им – близо 5000 мегават часа годишно. Така се пестят близо € 1,2 милиона. А екологичните измерения на проекта след завършването му са 4537 тона по-малко въглеродни емисии годишно.

Разбира се, стартирането на тази инициатива, разрешена с кралски указ, не е минало без усложнения и спънки от страна на големите електроенергийни компании, стъписани от перспективата и за още подобни проекти. Реализацията на програмата дори е закъсняла с една година заради многобройни процедурни пречки и дори жалби до Националната комисия по пазарите и конкуренцията (CNMC). Но слънчевите панели вече изливат енергията си в мрежата, макар че финансовите компенсации за това все още се очакват.

Предшественик на проекта за евтина и зелена енергия е кооперацията Efiduero, който действа от двете страни на границата между Испания и Португалия от 2017 г. Средното намаление на сметките до сега в района е с 20%, но в общинските сгради със слънчеви панели, в т.ч. и общинските жилища, се очаква отново намаление на разходите за електроенергия с до 92%, което ще насърчи развитието на селските райони.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: