Изкуствен панкреас е новата надежда за лечение на диабетици

Изкуствен панкреас е новата надежда за лечение на диабетици Снимка: Eurunews

Технологията премина успешно изпитанията, които Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) провежда от миналата година, с участието на стотици възрастни и деца в Англия и Уелс, засегнати от диабет тип 1.

Изпитанието показа, че новото устройство постига несравнимо по-добри резултати от всички досегашни терапии за управление на състоянието, съобщава Eurunews. Като следваща законова стъпка, Националният институт за върхови постижения в здравеопазването (NICE) одобри изкуствения панкрес за масова употреба, призовавайки същевременно NHS да потърси начин за постигане на приемлива цена, тъй като настоящата, в размер на £ 5744, не би могла да позволи широко приложение. 

От друга страна, мащабното въвеждане на устройството сред пациентите с диабет тип 1 ще намали разходите на NHS, предотвратявайки голяма част от болничните интервенции при заболяването, така че финансов баланс може да се търси.

Идеята за изкуствен панкреас съществува от края на 70-те години на миналия век. Новата технология имитира функциите на истински панкреас. Сензор, поставен под кожата, автоматично изчислява колко инсулин да достави в организма, като задейства инсулинова помпа. Ползвателите могат да следят показателите си на своите смартфони, както и да разширят информацията, като качват в приложението данни за количеството въглехидрати, които са приели с храната си. 

Според световни експерти, изкуственият панкреас, разработен от британската здравна служба, е най-добрия подход досега за управлявяне на диабет тип 1. Заболяването е автоимунно и животозастрашаващо, така че ако не се лекува, може да доведе до ампутации, слепота и бъбречни проблеми. 

За пациенти с диабет тип 2, който се среща много по-често, екип учени от университета в Кеймбридж разработи свой прототип на изкуствен панкреас. Технологията включва приложение, наречено CamAPS FX, монитор за глюкоза и инсулинова помпа и като начало е насочена към пациенти, чието състояние крие риск от бъбречна недостатъчност. 

Понякога диабет тип 2 може да се контролира с промяна на начина на живот и подходяща диета, но в много случаи изисква инсулинова терапия и бъбречна диализа. След добрите резултати на учените от Кеймбридж с тази рискова група пациенти, сега те изпробват технологията и при по-леки случаи на заболяването. За засегнатите от диабет тип 2 това означава сигурен и безопасен контрол над нивата на кръвната им захар и несъмнено по-добро качество на живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: