„Да измръзнем, за да се стоплим”

„Да измръзнем, за да се стоплим” Снимка: ecowatch.com

Двама лондонски художници прекараха тази зима няколко нощи на покрива на къщата си в Лондон, поставяйки началото на благотворителна акция за създаването на първата „слънчева улица” в британската столица

Плюс други благотворителни инициативи и след като убедили съседите си, Дан Еделстин и Хилари Пауъл са събрали € 132 000 и вече са наели компания, която монтира соларни панели на покривите на „възхитените” съседи, пише Euronews. „Можете да привлечете хората, ако им кажете - да заобиколим счупената политическа система и да направим нещо сами, заедно“, казват инициаторите, но признават, че този начин на убеждение им е отнел една година.

Лондонският квартал Waltham Forest, където живее двойката художници, приютява скромни домакинства и по т. нар. „енергийна бедност” кварталът е на трето място в британската столица. Много от жилищата са от викторианската епоха, не са добре изолирани и отоплението им гълта повече енергия

„Вече не мога да си позволя отопление с електричество”, казва баща на три деца и се надява проектът да намали сметките му със 70%. Освен това, британската система позволява ползващите слънчева енергия да продават на електроразпределителните дружества излишното електричество, произведено от слънчевите панели. 

Компанията Octopus Energy, която монтира уличната инсталация, е решила да работи на доставни цени, без печалба, за да използва примера на  „слънчевата улица” и да убеди и други лондончани да преминат към възобновяеми енергийни източници. Проблем е обаче, че слънчевата енергия предоставя периодично електрозахранване, а съхранението ѝ поне засега е нерешена задача, което означава, че подходът може да причини проблеми в електропреносната мрежа.

Първата "слънчева улица" в Лондон, снимка - uk.news.yahoo.com

„Как да осъществим прехода към възобновяеми енергийни източници - това е въпрос с много проблеми, и не само за Обединеното кралство, а глобално, и разрешаването им ще наложи големи промени” казват от Octopus Energy.

Британският енергиен регулатор Ofgem заяви миналия месец, че започва преглед на политиката за ускорено свързване на нисковъглеродни енергийни схеми към електропреносната мрежа. Според групата Community Energy England, миналата година проектите за алтернативно електрифициране са намалели драстично, докато в периода 2014 – 2017 г. всяка година са се удвоявали. 

„Ние просто искаме да има проста и ясна процедура, ако хората искат да модернизират къщата си и да декарбонизират улицата си”, казват Дан и Хилари и се надяват инициативата им да бъде „стъпка към това да си върнем властта да управляваме живота си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: