Заради климатичните промени млечният шоколад изчезва
- Захар и захарни продукти
- Текст:
Според експерти, заради високите цени на какаото вече са променени рецептите за приготвяне на шоколад. Някои компании заменят скъпото какаово масло с други мазнини. Поради това шоколадът вече не може да бъде наричан млечен – и в САЩ тази фраза вече не се появява върху опаковките на шоколадовите блокчета, пише The New York Times.
През последните години в Западна Африка добивът на какао намаля заради продължителните суши, екстремните горещини и нерегулярните валежи. В резултат на това цените на какаото на пазара рязко скочиха. В края на миналата година те достигнаха своя пик— над 10 хиляди долара за тон.
Като цяло списъкът със съставките на Rolo и Mr. Goodbar например вече се е променил от 2023 година, а на Almond Joy – между 2020 и 2022 година.

Според Мишел Фрейм, основателка на компанията Victus Ars, която се занимава с разработване на бонбони, популярен начин за намаляване на разходите за какао е замяната на шоколадовата глазура с т.нар. компаунд глазура, която се прави от растителни мазнини вместо от какаово масло. Така например блокчетата Almond Joy са претърпели такива промени съвсем наскоро.

Освен това, производителите прибягват до такива трикове, като използване на шоколадови заместители, замяна на шоколада със захар или с по-плътни добавки.
В дългосрочен план най-вероятно качественият шоколад ще се произвежда от същите съставки, както и преди. Само че хората ще трябва да плащат все повече за него.
Като цяло, ако усетите, че любимите ви шоколадови блокчета вече не са толкова вкусни – знайте: възможно е производителят да е намерил начин да спести разходи и да е променил състава или съотношението на съставките.
Още по темата във
facebook